foto: LETA
Austrumu slimnīcā veikta unikāla operācija Baltijā - vīrietim pēc smagas kājas traumas, izmantojot speciālu fiksācijas aparātu
Esi vesels
2019. gada 10. maijs, 13:39

Austrumu slimnīcā veikta unikāla operācija Baltijā - vīrietim pēc smagas kājas traumas, izmantojot speciālu fiksācijas aparātu

Jauns.lv / LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) kādam vīrietim pēc smagas kājas traumas veikta Baltijā pirmā operācija, izmantojot speciālu fiksācijas aparātu, informēja RAKUS.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Vīrietis slimnīcā nokļuva pēc ceļu satiksmes negadījuma, kurā viņš guva smagu traumu - apakšstilba vaļēju lūzumu ar plašu mīksto audu defektu, kam pievienojās kaulu infekcija - osteomielīts. Tā rezultātā pacientam attīstījās kājas deformācijas.

Lai to labotu, mēs pielietojām jaunākās mūsu rīcībā esošās tehnoloģijas, proti, šā gada sākumā iegādāto ortopēdisko heksapodu "Ortho-SUV". Šī bija pirmā šāda veida operācija Baltijā. Tā tika veikta aprīļa beigās, un jau pēc 10 dienām deformācija ir novērsta," norāda Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas ārsts Konstantīns Plotņikovs.

Aptuveni 40 gadus vecais pacients jau ir spējīgs traumēto kāju noslogot, taču vēl jāsagaida kaulu saaugšana, lai viņš varētu atgriezties ierastajā dzīves ritmā. Ārsti prognozē, ka pēc operācijas ar ortopēdisko heksapodu šī trauma neietekmēs turpmāko jaunā vīrieša dzīves kvalitāti.

RAKUS ir vienīgā vieta visā Baltijā, kur pacientiem ar kāju un roku lūzumiem, vai ar iedzimtām ekstremitāšu deformācijām ir pieejama jaunākā tehnoloģija - ortopēdiskais heksapods. Tas ir ārējās fiksācijas aparāts, kura modernā versija ir aizgūta no kosmonautikas un robotu tehnikas, bet pats princips sakņojas klasiskajā Iļizarova metodē.