foto: LETA
Cukura diabēta paciente Natālija sāk vākt parakstus par bezmaksas glikēmijas testa strēmelēm
Vāc parakstus par nepārtrauktas glikozes monitorēšanas sistēmas pieejamību personām ar cukura diabētu.
Esi vesels
2019. gada 10. marts, 23:21

Cukura diabēta paciente Natālija sāk vākt parakstus par bezmaksas glikēmijas testa strēmelēm

Jauns.lv / LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par nepārtrauktas glikozes monitorēšanas sistēmas pieejamību personām ar cukura diabētu.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Nataļja Grabčaka. Viņa atgādināja, ka 2016.gadā diabēta pacientu skaits sasniedza 91 833. No tiem 9124 bija 1 tipa diabēta pacienti. 2017.gadā kopējais pacientu skaits sasniedza 94 752, no tiem 9158 bija 1.tipa diabēta pacienti. Pacientu skaits katru gadu pieaug, un, neskatoties uz valsts finansējuma palielinājumu, Latvija ieņem pirmo vietu starp citām Eiropas valstīm ar augošo diabēta pacientu mirstību.

"Slimība nežēlo nevienu, kas nevērīgi izturas pret savu veselību. Diabēta komplikācijas noved pacientus līdz invaliditātei, un tad valstij tāda cilvēka uzturēšana izmaksā vairākas reizes dārgāk. Tāpēc jau pašā sākumā jālikvidē invaliditātes cēloņi," uzsvēra Grabčaka.

Lai to īstenotu, nepieciešams regulārs cukura līmeņa asinīs monitorings. Iniciatīvā skaidrots, ka valstij šīs slimības pacientiem mēnesī būtu jānodrošina 120 glikēmijas testa strēmeles par brīvu.

Iniciatīvā rosināts nodrošināt valsts finansējumu glikēmijas testa strēmelēm un nepārtrauktas glikozes kontroles sistēmām, kā arī izveidot individuālā budžeta principu, lai paši pacienti pieejamā finansējuma apjomā varētu iegādāties minētās iekārtas.