foto: Shutterstock
Pētījumā atklāts uztura bagātinātājs, kas sešu nedēļu laikā spēj padarīt asinsvadus pat par 20 gadiem “jaunākus”
2019. gada 1. februāris, 13:52

Pētījumā atklāts uztura bagātinātājs, kas sešu nedēļu laikā spēj padarīt asinsvadus pat par 20 gadiem “jaunākus”

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Jaunā, apjomīgā pētījumā atklāts, ka ir kāds uztura bagātinātājs, kas nieka sešu nedēļu laikā spēj pavērst asinsvadu novecošanu pretējā virzienā un padarīt tos pat par 20 gadiem “jaunākus”.

Pētnieki no Kolorādo Universitātes Bolderā uzskata, ka šis uztura bagātinātājs samazina artēriju sieniņu stīvumu par aptuveni 42%, kas ir patiesi būtisks uzlabojums, turklāt, ja to uztur, sirds slimību risks samazinās par aptuveni 13 procentiem.

Antioksidants MitoQ, kas ir izveidots no koenzīma Q10, iedarbojas uz mitohondrijiem – mūsu šūnu “spēkstacijām” – un maina asinsvadu oderējumu (endotēliju). Tādējādi tiek uzlabota asinsvadu paplašināšanās spēja jeb dilatācija, kas savukārt uzlabo asins plūsmu.

Pētnieki pārbaudīja uztura bagātinātāja iedarbību ar 20 veseliem vīriešiem un sievietēm, kas bija 60–79 gadus veci, un secināja, ka sešu nedēļu laikā dalībnieku asinsvadu darbība bija uzlabojusies tā, it kā tie būtu kļuvuši par 15–20 gadiem jaunāki.

Brīvprātīgie tika sadalīti divās grupās, no kurām viena saņēma MitoQ, otra – placebo. Pēc divu nedēļu pārtraukuma, kura laikā pētījuma dalībnieki nesaņēma nedz vienu, nedz otru vielu, viņi mainījās vietām. Laikā, kad brīvprātīgie saņēma uztura bagātinātāju, viņu artērijas paplašinājās par 42 procentiem.

Šis ir pirmais klīniskais pētījums, kurā vērtēta antioksidanta ietekme uz asinsvadu darbību. Tas arī no jauna liek pievērst uzmanību antioksidantu potenciālajam pienesumam, lai gan iepriekš citos pētījumos tie bija “norakstīti” kā neefektīvi.

“Šis pētījums burtiski iedveš jaunu dzīvību savulaik nepelnīti noniecinātajai teorijai par antioksidantu spēju uzlabot veselību,” izteicies viens no pētniekiem Duglass Sīlss.

MitoQ pieder pie “nopietnajiem” uztura bagātinātājiem un tiek uzskatīts par nutrikamentu jeb farmakoterapeitisku vitamīnu. Šis uztura bagātinātājs izstrādāts uz dabā sastopamā antioksidanta koenzīma Q10 bāzes, un tā uzdevums ir iedarboties uz šūnu mitohondrijiem.