foto: LETA
Jauno zāļu drošuma prasību dēļ tiek slēgtas aptiekas lauku apvidos
Medikamenti.
2019. gada 20. janvāris, 12:32

Jauno zāļu drošuma prasību dēļ tiek slēgtas aptiekas lauku apvidos

Jauns.lv / LETA

Februāra sākumā spēkā stāsies jaunas Eiropas līmeņa prasības zāļu drošībai, tomēr ne visas aptiekas var atļauties finansēt šādu pasākumu, kā rezultātā lauku apvidos atsevišķas aptiekas jau izvēlējušās darbu 2019.gadā pārtraukt, sacīja Aptieku īpašnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Lībķens.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau 9.februārī 32 Eiropas valstīs spēkā stāsies jauna regula par zāļu verifikāciju, kas paredz, ka turpmāk medikamentu ražotāji marķēs visus zāļu iepakojumus ar unikālu kodu, bet pirms zāļu nodošanas pacientiem aptieku un ārstniecības iestāžu uzdevums būs medikamentus pārbaudīt jeb verificēt. Regulas būtība ir nodot pacientam zāļu ķēdes pēdējā posmā pārbaudītu un drošu medikamentu. Regula nepieciešama, jo Eiropā pieaugot zāļu viltojumu apmērs, kas apdraud pacientu veselību un dzīvību.

Lībķens norādīja, ka viena aptieka, kura savu darbību pārtraukusi saistībā ar jaunajām prasībā, atradās Daugavpils novadā, Kalupes pagastā.

Pēc Lībķena paustā, šis gads aptiekām būs būtisks ar to, ka saistībā ar jaunajām Eiropas prasībām aptiekās jābūt ieviestam tehnoloģiskajam risinājumiem. Aptiekām jābūt aprīkotām ar speciāliem skeneriem, kas pirms zāļu izsniegšanas pacientam būs spējīgi noskenēt zāļu iepakojumu un salīdzināt iepakojuma unikālo identifikatoru ar zāļu ražotāja Eiropas centrālajā serverī augšupielādētiem datiem. "Ja dati sakritīs ar serverī augšupielādēto informāciju, zāles varēs izsniegt pacientam un būs pārliecība, ka zāles nav viltotas. Ja skenēšanas procesā identificēs datu nesakritību, zāles pacientam izsniegt nedrīkstēs," stāsta asociācijas vadītājs.

Viņš norādīja, ka saistībā ar jauno prasību ieviešanu ne tikai finansiālais slogs rada potenciālas problēmas mazajām aptiekām, bet ir arī vairākas citas potenciālās problēmas. Piemēram, pastāv bažas, ka ne visi zāļu ražotāji ir gatavi līdz noteiktajam termiņam augšupielādēt visu nepieciešamo informāciju, tāpēc var gadīties situācija, ka fiziski zāles būs pieejamas aptiekā, bet tās nevarēs izsniegt, jo nebūs iespējams veikt verifikāciju, sacīja Lībķens.

Tāpat, pēc viņa paustā, pastāv iespēja, ka līdzīgi kā e-veselības ieviešanas sākumā, būs dažādas sistēmas kļūdas vai kādas citas neskaidrības, kā rezultātā var tikt traucēta zāļu izsniegšana pacientiem.

Lībķens uzskata, ka jaunā sistēma ir liels izaicinājums gan aptiekām, gan zāļu ražotājiem, un tās ieviešana tiek gaidīta ar nelielām bažām, jo nav pārliecības, ka viss notiks tik gludi, kā tas ir iecerēts.

Kā norādīja asociācijas vadītājs, aptiekas satrauc skaidra rīcības plāna neesamība, ko darīt situācijās, ja tehnisku iemeslu dēļ zāles neizdosies verificēt un tās līdz tehniskas problēmas atrisināšanai būs jānovieto karantīnā. Nav arī skaidrs, kā rīkoties pacientam šādā situācijā. "Viss jaunais un nezināmais mazliet biedē gan aptiekas, gan pacientus, tādēļ ir jāturpina darbs pie verifikācijas sistēmas ieviešanas un jāmēģina kliedēt visas bažas un neskaidrības," pauda Lībķens.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās