foto: LETA
Kancerogēnas vielas medū? Biškopis: "Ar baltmaizi apēdam vairāk"
Medus.
2019. gada 14. janvāris, 05:45

Kancerogēnas vielas medū? Biškopis: "Ar baltmaizi apēdam vairāk"

Kas Jauns Avīze

Lielveikalu tīkls "Rimi" pēc LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" atklātās informācijas no tirdzniecības izņēmis savas māteskompānijas, Zviedrijas uzņēmuma Ica zīmola "I love eco" medu, kas ievākts Bulgārijā un Rumānijā, bet fasēts Dānijā. Medus paraugu testā, kas veikts institūta Bior laboratorijā, secināts, ka šajā produktā pārsniegts Latvijas likumdošanā atļautais hidroksimetilfurfurola jeb HMF īpatsvars, kas atzīts par kancerogēnu – vēzi veicinošu.

Kas Jauns Avīzei savu viedokli par notikušo paudis Latvijas Biškopības biedrības valdes loceklis, SIA Meduspils īpašnieks, bitenieks ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi Jānis Vainovskis -

"Hidroksimetilfurfurols jeb HMF nav kaitīguma, bet gan kvalitātes rādītājs - tas tikai nozīmē atskaites punktu, lai varētu pateikt, vai medus atbilst ļoti augstām kvalitātes prasībām."

"HMF mēs ikdienā lietojam, ēdot baltmaizi, žāvētus augļus, dzerot kafiju, un tur šie skaitļi ir daudz, daudz lielāki un neskaitās kaitīgi. Kafijā ir gandrīz 2000 miligrami uz kilogramu, žāvētos augļos – vairāk par 2000, baltmaizē – 90. "Aizliegtā paņēmiena" pētījumā noteikts tikai tas, cik kvalitatīvs ir medus, tas nav ne kaitīgs, ne bīstams. Piemēram, apēdot vienu piparkūku, būs apmēram tikpat daudz HMF, cik desmit kilogramos medus," pauž bitenieks.

"Medū HMF meklē tikai tādēļ, lai noteiktu kvalitāti. Jo augstāks HMF rādītājs, jo mainās garša, tas notiek, ja medu vairākas reizes atkausē lielākā temperatūrā. Ja medū vienlaikus var sagaršot rūguma un karameļu garšu, ir skaidrs, ka tas, visticamāk, pārsniedz HMF rādītājus. 

Šis medus ir izmantojams kūku cepšanai, mērcēm kā pārtikas produkts, tiek uzskatīts kā rūpnieciskais medus. HMF ir kancerogēna viela, bet, ja kafijā 2000 mg/kg nav kaitīgi, bet medū piecdesmit ir, par ko mēs runājam?

Veikalā vai tirgū var pirkt jebkuru medu, jo tajā nav nekādas bīstamības. Ja gribat nopirkt labu medu, jāskatās uz burciņas vāciņa, ja uz tā ir Latvijas simbols un uzraksts Ievākts Latvijā, tas būs labs, jo to pastiprināti kontrolē Biškopības biedrība. Runājot par pārējo medu, jālasa uzraksti, vai jums ir pieņemams tas, kur tas ievākts. 

Šogad ļoti daudz ir ievākts lapu medus, kam ir karameļu garša, bet, ja nav rūgtuma piegaršas, viss ir kārtībā. Tāpat gaišiem mediem vienmēr ir zemāki fermentu rādītāji, bet tumšajiem augstāki HMF rādītāji, tā tas vienkārši ir no dabas."

Jau vēstīts, ka Pārtikas veterinārais dienests pārbaudi arī sācis par vēl diviem paraugiem – Latvijas uzņēmuma “Vinnis” fasētu medu, kā arī par Vācijas zīmola “Langnese” medu. Šajā gadījumā jautājums ir, vai šis medus, kura daļēja izcelsme ir norādīta ārpus Eiropas Savienības, nāk vai nenāk no tropu valstīm, no kurām HMF īpatsvars ir atļauts lielāks.      

Tāpat informāciju par “I love eco” medu “Rimi Latvia” apstiprina, un uzņēmuma pārstāve Dace Preisa to komentē šādi: “Lai noskaidrotu, kas varētu būt par iemeslu šai te neatbilstībai un lemtu par tālāko rīcību, mēs sazinājāmies ar pašu ražotāju un lūdzām skaidrojumu. Attiecīgi ražotājs apstirpināja, ka ir uzsākti papildus testi, jo regulārajās kontrolēs, ko viņi veic saviem produktiem šāda nekāda novirze vai neatbilstība līdz šim nav bijusi konstatēta, un līdz tam brītiņam, protams, šis te produkts ir izņemts no tirdzniecības visos RIMI veikalos.”