foto: Shutterstock
Zāles, kas iznīdēs tikai vēža šūnas, bet veselās atstās neskartas - tuva nākotne?
Esi vesels
2018. gada 5. decembris, 06:55

Zāles, kas iznīdēs tikai vēža šūnas, bet veselās atstās neskartas - tuva nākotne?

"Patiesā Dzīve"

Jaunākie dati liecina, ka tuvākajā nākotnē trešā daļa cilvēku savas dzīves laikā saskarsies un piektā daļa mirs ar kādu no ļaundabīgā audzēja veidiem. Tas ir saistīts ar iedzīvotāju vidējā vecuma pieaugumu.

Līdz šim klīniski izmantotās metodes joprojām ir neefektīvas daudzu vēža veidu gadījumos vai pat ir toksiskas pacientam un rada neatgriezeniskus bojājumus viņa organismam.

Vēža veidošanās galvenokārt saistīta ar nepareizu gēnu darbību ģenētisku izmaiņu dēļ cilvēku šūnās. Cēlonis var būt iedzimts vai arī saistīts ar vides apstākļiem, taču visbiežāk pie vainas ir organisma novecošanās, jo vairāk nekā 75 % vēžu pacientu ir cilvēki, kas vecāki par 65 gadiem.

Patlaban jau eksistē vairākas zāles, kas ļauj regulēt šīs gēnu darbības, lai ārstētu vēzi, taču lielākā problēma ir šo zāļu nogādāšana līdz vēža šūnām tā, lai tās nenokļūtu pie veselajām šūnām un neradītu blakusefektus. Mākslīgās zāļu nogādes sistēmas, kas veidotas līdz šim, ir saskārušās ar dažādām grūtībām, kas liedz tām nokļūt līdz pacientiem.

Alternatīvs veids varētu būt jau dabā eksistējošs mehānisms, kas atgādina pasta sistēmu starp šūnām. Mūsu organisma šūnas izmanto šo mehānismu, lai sarunātos un nogādātu dažādas vielas savā starpā, kas var ietekmēt to uzvedību par labu vai par sliktu mūsu organismam.

Dr. biol. Artūrs Ābols no Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra savā zinātniski pētnieciskajā darbā pēta, kā izmantot šo dabā eksistējošo pasta sistēmu starp šūnām mērķētai zāļu nogādāšanai vēža šūnām. Paredzēts izveidot metodi, ar kuru būs iespējams izmantot šo pasta sistēmu, lai iepakotu dažādas zāles un adresētu tās tikai vēža šūnām. Tas nākotnē uzlabotu vēža pacientu izredzes un samazinātu zāļu toksisko iedarbību.