foto: LETA
Populārā gela laka – vai tiešām apdraud veselību? Viedoklis arī pašmāju meistariem un mediķiem
Gēla laku krāsu paraugi.
Esi vesels
2018. gada 4. decembris, 12:07

Populārā gela laka – vai tiešām apdraud veselību? Viedoklis arī pašmāju meistariem un mediķiem

Jauns.lv

Jau vairākkārt publiskoti ārvalstu pētījumi, kuros atklāts, cik patiesībā kaitīga ir gela laka (tautā dēvētais gelish manikīrs). Lai gan nagi izskatās perfekti vairākas nedēļas, dermatologi vairākkārt uzsvēruši – pārāk bieža aizraušanās ar gela manikīru var ietekmēt veselību. Šādi pētījumi rosinājuši noskaidrot mūsu pašu manikīra meistaru un mediķu domas.

Manikīre Arnita Millere LTV1 raidījumam “4. studija” stāsta, ka nagu kopšanas industrija attīstītās ļoti strauji un dažādie līdzekļi ir arvien kvalitatīvāki. Manikīre apgalvo, ka iešana līdzi laikam, sadarbība ar sertificētiem ražotājiem un godprātīgs darbs ir garantija, ka manikīrs, kurā uzklāta gēla laka, nebūs kaitīgāks par parasto. 

“Kaitīgākais ir tad, ja meistars nepareizi nagu novīlē, nepareizi apstrādā un nepareizi veic šo manikīru. Mums Eiropā ir tikai divas valstis, kur ražo gela lakas – Vācija un Nīderlande. Viss, kas ir zem nosaukuma – Ķīna – vai tur ir sertifikāti vai nav, tas ir tikai uz meistara sirdsapziņas,” skaidro meistare. 

Tikmēr dermatoloģe Linda Kapteine atzīst, ka nācies ārstēt pacientus, kuriem veselības sarežģījumi, pārsvarā ar nagu struktūru saitīti, sākušies pēc manikīra ar gela nagu laku. Ir dažādas nagu slimības un tad, ja liek virsū šos mākslīgos nagus, infekcijas risks ir daudz lielāks. 

Lai sevi pasargātu, pirms likt roku ultravioleto staru lampā, dermatoloģe iesaka rokas sasmērēt ar saules aizsargkrēmu, tādā veidā radot papildu aizsardzību. Otrs būtisks aspekts – jāapskata, vai uz rokām nav kārpu. “Kārpas ir cilvēka papilomatozā vīrusa infekcija un, ja katru trešo nedēļu to sauļo, tad palielinās risks uz plakanšūnu vēzi,” stāsta dermatoloģe. 

Tieši tāpat gela manikīrs nesadzīvo ar atsevišķiem medikamentiem, ko lieto pret dažādām sēnītēm, sirds slimību gadījumos un asinsspiediena regulēšanai.