Lietojiet šīs zāles prātīgi! Bīstamākie medikamenti, kurus nevajadzētu lietot ilgstoši
foto: Shutterstock
Esi vesels

Lietojiet šīs zāles prātīgi! Bīstamākie medikamenti, kurus nevajadzētu lietot ilgstoši

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

No visiem nelaimes gadījumiem, kad cilvēki iet bojā, pirmajā vietā ASV ir recepšu zāļu lietošana. Īstā statistika varētu būt pat vēl drūmāka par oficiālajiem datiem.  

Aptuveni simts gadus galvenais negadījumu veids, kurā cilvēki Amerikas Savienotajās Valstīs zaudēja dzīvību, bija autoavārijas. 2011. gadā situācija mainījās – autoavārijas pārcēlās uz nāvējošo negadījumu topa otro vietu, bet pirmo ieņēma recepšu medikamenti. Šāda, visai šaubīga reputācija recepšu zālēm ir joprojām. 

Zinātnieki, kas veic pētījumus veselības jomā, stāsta, ka lielākajā daļā gadījumu cilvēki no recepšu zālēm miruši tāpēc, ka lietojuši tās neatbilstoši norādēm vai pārāk lielā devā, un īpaši tas attiecas uz opioīdiem, kas pēc ASV Slimību kontroles un profilakses centru (CDC) aplēsēm katru dienu nogalina 46 amerikāņus.

Taču šie skaitļi, kas tiek izcelti skaļos virsrakstos, novērš uzmanību no tā, kas notiek patiesībā. Oficiālā statistika liecina, ka 2016. gadā no medikamentu pārdozēšanas miruši apmēram 64 000 amerikāņu (tie ir beidzamie pieejamie dati), taču ir aizdomas, ka šis skaitlis ir desmit reizes lielāks, un nāve iestājusies nevis pārdozēšanas dēļ, bet pēc atbilstošas zāļu izrakstīšanas un lietošanas.

Lai kādi būtu īstie skaitļi, ir skaidrs, ka farmakoloģiskie līdzekļi var būt nāvējoši un ir jālieto prātīgi. 

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" apkopojis visbīstamākos medikamentus, kurus vajadzētu lietot iespējami īsāku laiku.

Nākamā lapa: Opioīdu pretsāpju līdzekļi 

Tēmas