foto: Shutterstock
Endokrinoloģe: katrs otrais pieaugušais pacients nezina, ka viņam ir diabēts
2018. gada 8. novembris, 14:24

Endokrinoloģe: katrs otrais pieaugušais pacients nezina, ka viņam ir diabēts

LETA

Katrs otrais pieaugušais pacients nezina, ka viņam ir diabēts, informēja Latvijas Diabēta federācijas (LDF) prezidente, endokrinoloģe Indra Štelmane.

Mediķe norādīja, ka Latvijā ir vairāk nekā 90 000 cukura diabēta pacientu, un šī saslimšana skar ļoti daudzas ģimenes. Turklāt cukura diabēta diagnoze vieš izmaiņas ne tikai paša pacienta, bet arī viņa tuvinieku ikdienā, nesot daudzus jaunus izaicinājumus.

Pēc Štelmanes paustā, šī iemesla dēļ Pasaules diabēta dienas tēma šogad ir "Diabēts un ģimene". LDF prezidente norādīja, ka šogad federācija vēlas izcelt ģimenes būtisko lomu diabēta ārstēšanā, aprūpē un profilaksē. "Aicinām ikvienu regulāri pārbaudīt savu veselības stāvokli un noteikt savus diabēta riskus, kā arī mudināt ģimenes locekļus pārbaudīties," sacīja Štelmane.

Atzīmējot Pasaules diabēta dienu, LDF nākamnedēļ, 14.novembrī, aicina iedzīvotājus uz informatīvo pasākumu Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Centrāltirgus ielā 3 k-3, no plkst.14 līdz 17. Pasākuma laikā būs iespējams konsultēties ar speciālistiem, bez maksas noteikt savu holesterīna līmeni, kā arī saņemt kuponus bezmaksas cukura līmeņa pārbaudei.

Pasākumā būs pieejamas arī endokrinologa un uztura speciālista konsultācijas par diabēta profilaksi un ārstēšanu, veselīgu uzturu un fiziskajām aktivitātēm.

Savukārt Latvijas Bērnu un Jauniešu diabēta biedrība organizēs pasākumu "Atpazīsti diabētu - izglāb dzīvību!", kas notiks 17.novembrī, Kalnciema kvartāla tirgū, Kalnciema ielā 35, Rīgā, no plkst.10 līdz 16. Tā laikā būs pieejamas uztura speciālista konsultācijas, dabīgo saldinātāju degustācijas un radošā atstarotāju darbnīca.