Esi vesels
2018. gada 20. oktobris, 07:10

Patiesība par gūžas sāpēm: vaininieks jāmeklē mutē

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja ciešat no muguras vai gūžas sāpēm, lielākoties problēmai tiks meklēts lokāls cēlonis. Patiesībā īstais vaininieks varētu atrasties pavisam citur. Jūsu mutē.

Vai jums kādreiz ir gadījies nožāvāties un sajust, ka žoklis it kā aizķeras? Vai košļāt ēdienu un sadzirdēt klikšķēšanu žokļa locītavā pie pašas auss? Vai sajust sāpes un jutīgumu žokļa un deniņu apvidū? Ja šādas pazīmes bijušas, jūs esat viens no daudzajiem cilvēkiem, kuri izjutuši temporomandibulārās locītavas (TML) jeb deniņu un apakšžokļa locītavas traucējumus.

Temporomandibulārie traucējumi parasti skar locītavu, kur apakšžokļa kauls ausu priekšpusē savienojas ar deniņu kauliem. Šis locītavas savienojums ļauj žoklim slīdēt uz priekšu un atpakaļ, no vienas puses uz otru, kā arī veikt kustības augšup un lejup. Ja TML funkcijas ir traucētas, kustības ir būtiski ierobežotas.

Pārmaiņas var skart vienu vai abas locītavas galvas abās pusēs, un žokļa locītavā un apkārtējos audos var veidoties iekaisums un sāpīgs jutīgums. Parasti tas ietekmē cilvēka spējas runāt, smaidīt, košļāt un norīt. Daļa cilvēku, kam ir TML darbības traucējumi, nevar arī smieties un skūpstīties, citiem ir pat elpošanas grūtības.

Temporomandibulāro traucējumu cēloņi nav īsti izprasti, vismaz konvencionālajā medicīnā, un nav standarta definīcijas par to, kas patiesībā ir TML disfunkcija. Taču svarīga nozīme ir faktam, ka problēmu bieži vien pavada sāpes kaklā un muguras lejasdaļā. Aptaujājot vairāk nekā 8000 amerikāņu ar TML darbības traucējumiem, 64 % aptaujāto atzina, ka jūt arī sāpes muguras lejasdaļā, 54 % bija sāpes kaklā un 53 % cieta no migrēnas. 

Ir saprotams, ka deniņu un apakšžokļa locītavas problēmas var ierosināt galvassāpes, migrēnu, fasciālās sāpes sejā un ar to saistītas zobu sāpes. Loģiski arī, ka šādas sāpes un saspringums galvā var novest pie nepareiza muskuļu stāvokļa un kakla sāpēm. Bet muguras lejasdaļā? Kā var izskaidrot to, ka deniņu un apakšžokļa locītava iespaido muguras stāvokli?

Lielbritānijas organizācijas Myofascial Release direktore Ruta Dankena (Ruth Duncan) skaidro, ka mijiedarbība ir viegli saprotama. “Tā kā žoklis ir vienīgais kauls ķermenī, kas šķērso ķermeņa viduslīniju, jebkura disfunkcija citā ķermeņa vietā vienmēr izpaudīsies arī žoklī. Ja žoklis ir mehāniski traumēts vai problēmas radušās no tā pārmērīgas noslodzes, tas izraisīs vērpes deformāciju pa visu ķermeņa centrālo asi, un tāpēc ļoti bieži cilvēkiem ar TML darbības traucējumiem ir problēmas ar iegurni, un tas attiecas arī uz jostasvietu.”