foto: LETA
Speciālists: slimnīcu rehabilitācijas dienesti ilgstoši ļoti ierobežoti nepieciešamo iekārtu iegādē
Runā speciālists
2018. gada 28. augusts, 12:32

Speciālists: slimnīcu rehabilitācijas dienesti ilgstoši ļoti ierobežoti nepieciešamo iekārtu iegādē

Jauns.lv / LETA

Daudzu gadu garumā rehabilitācijas dienesti ir ļoti ierobežoti nepieciešamo iekārtu iegādē, apgalvoja Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienības (LRPOA) prezidents Aivars Vētra.

Pēc speciālista paustā, rehabilitācijas joma lielajās universitātes un reģionālajās slimnīcās ir tālu no situācijas, lai aparatūras nomaiņa kļūtu par aktualitāti šo slimnīcu rehabilitācijas dienestiem. "Īpaši tas attiecas uz akūtajā rehabilitācijā - intensīvās terapijas, insulta vienībās un citās nodaļās rehabilitācijas speciālistiem nepieciešamo aparatūru un medicīnas ierīcēm pacientu agrīnai aktivizēšanai, komplikāciju profilaksei un aprūpes atvieglošana," sacīja Vētra.

Vētra informēja, ka LRPOA kopā ar universitāšu un reģionālo slimnīcu rehabilitācijas speciālistiem ir sagatavojusi investīciju projektu šo slimnīcu Intensīvās terapijas nodaļu aprīkošanai ar akūtajai rehabilitācijai nepieciešamo aparatūru un cer, ka šim mērķim nepieciešamo līdzekļu pusotra miljona eiro apjomā piešķiršana nozarei tiks izskatīta 2019.gada budžeta veidošanas laikā.

Pēc Vētras paustā, LRPOA arī gribētu cerēt, ka nākošā gada valsts veselības budžetā tiks iekļauti arī līdzekļi īslaicīgas aprūpes ar rehabilitāciju pakalpojumu apmaksai funkcionāli ierobežotiem pacientiem, kuri ir stacionēti akūtās slimību situācijās un zināmā ārstēšana atrašanās specializētā nodaļā vairāk nav pamatota, bet rehabilitācijas potenciāls ir par zemu aktīvas rehabilitācijas uzsākšanai.