foto: Shutterstock
Nezāle, kas iedarbojas pēc pārēšanās un dziedē ādas slimības
2018. gada 15. jūlijs, 06:47

Nezāle, kas iedarbojas pēc pārēšanās un dziedē ādas slimības

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Dārzos zaļo dzīvība. Katru zemeņu stādu vai tikko dīgušu bietīti grib apskaut stalta nezālīte. Un viena no uzmācīgajām ir ķeraiņu madara (Galium aparine L.).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tā nav madariņa, ko varam pīt vainagā, šī madara pati sapīs visu, ko gribēs. Tā kā uz stumbra ir dzelonīši, augam tikai jāmeklē balsts. 

Ķeraiņu madara ir vismaz divus tūkstošus gadu zināms dziedniecības augs, ko uzteica seno grieķu filosofs un ārsts Hipokrāts un romiešu ārsts Dioskorīds iekļāva savā mūža darbā De Materia Medica. Arī mūsdienās katru gadu ap vasaras saulgriežiem zinoši cilvēki sāk ievākt ziedoša auga lakstus. 

Ko sevī slēpj ķeraiņu madaras?

Ķeraiņu madaras laksti satur glikozīdus un organiskās skābes, ieskaitot salīdzinoši daudz askorbīnskābes. Auga drogā ir daudz silīcija un joda. Smaržu piešķir neliels ēterisko eļļu un kumarīnu daudzums.

Kaltētu drogu glabā slēgtā stikla vai keramikas traukā! Traukam noteikti jāuzliek etiķete ar nosaukumu un ievākšanas gadu.

Kad lietot?

  • Ja ir tūska, lai izvadītu lieko ūdeni un nātrija hlorīdu
  • Ja ir žultspūšļa un žultsvadu iekaisumi
  • Lai tīrītu asinis pēc saindēšanās, pārēšanās un ilgstošas medikamentu lietošanas
  • Nierakmeņu un žultsakmeņu šķīdināšanai vai to profilaksei
  • Dažādu ādas slimību gadījumos ārīgi un iekšķīgi
  • Ja ir limfvadu un limfmezglu iekaisumi

Kad vākt un žāvēt? 

Lakstus var sākt vākt, kad augs sāk ziedēt, pat ravējot dārzu, ja vien nelietojat ķīmiskas vielas pret kaitēkļiem. 
Visvērtīgākie ķeraiņu madaras laksti būs tie, kas vākti saulainā pilnmēness dienā. 

Lakstus kaltē ēnā un temperatūrā, kas nav augstāka par 40 grādiem pēc Celsija.

Ko var sagatavot no svaiga auga lakstiem?

Sula. Ļoti vērtīga ir svaigi spiesta ķeraiņu madaras šūnsula. To var iegūt ar speciālu sulu spiedi (pieejama veikalos). Sulu lieto iekšķīgi pa vienai tējkarotei 2–3 reizes dienā, ja ir ādas strutainas slimības, furunkuloze, ādas plaisāšana, blaugznas. Vienlaikus ieteicams sulu lietot arī ārīgi – tad to atšķaida ar divām daļām ūdens.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ūdens macerāts. 30 g svaigu sasmalcinātu lakstu pārlej ar 250 ml istabas temperatūras ūdens un noliek 8–10 stundas mērcēties. Procesa beigās filtrē. Var lietot iekšķīgi un ārīgi līdzīgi kā šūnsulu.

Kā izmantot ādas kopšanai?

Ķeraiņu madara satur salīdzinoši lielu mikroelementu daudzumu, kuri uzlabo ādas un zemādas audus. Tādēļ madaras svaigos un kaltētos lakstus lieto pirts un vannas procedūrās. Kopā ar ārstniecības salviju (Salvia officinalis) var izmantot tējas maisījumā vai vannošanai pret pastiprinātu svīšanu. 

Svaigu mērcētu ķeraiņu madaras lakstu vīkšķi var lietot kā švammi, ar ko norīvēt ādu (ne biežāk kā divas reizes nedēļā!) – jau pēc otrās procedūras āda kļūst elastīgāka un zemādas slānis tvirtāks. 

Lai pagatavotu tējas maisījumu, vienādās svara daļās ņem kaltētus ķeraiņu madaras lakstus, viršu ziedkopas ar lapām, tīruma kosas lakstus, vārpatu saknes un zemteku lakstus – visu sasmalcina un sajauc. 3 g tējas maisījuma pārlej ar 250 ml verdoša ūdens, nostādina 20–30 minūtes, nokāš (biezumus var izspiest). Lieto iekšķīgi pa 1–4 ēdamkarotēm ēšanas laikā vai pēc ēšanas. Ārīgi lieto, atšķaidītu ar 2 daļām ūdens, lai apkoptu ādu pēc sintētisko mazgāšanas līdzekļu lietošanas (dušas želejas u. c.) vai profilaktiski notīrītu pēc mazgāšanās ar ūdeni.
Šādas ādas kopšanas kūres var veikt vismaz divas reizes gadā pa vienam mēnesim. Uzlabosies ne tikai āda – viss organisms jutīsies labāk!