foto: Shutterstock
Kāpēc skābēti dārzeņi ir tik veselīgi?
2018. gada 19. jūlijs, 06:46

Kāpēc skābēti dārzeņi ir tik veselīgi?

"100 Labi Padomi"

Skābēšanas procesā darbojas pienskābās baktērijas – tās ir labās baktērijas, kas uztur normālu zarnu mikrofloru. No zarnu veselības ir atkarīga mūsu organisma nervu sistēma, zarnu darbība ietekmē smadzeņu funkcionēšanu un garastāvokli (serotonīns veidojas zarnās), nodrošina imunitāti. Tāpēc zarnām jābūt veselām, un tur visam jābūt kārtībā. Skābētu dārzeņu ēšana ir ļoti labs veids, kā uzlabot zarnu mikrofloru.

Ja iepriekš skābēti dārzeņi nav ēsti, jāpieradinās pamazām, un nebūs problēmu ar vēdera uzpūšanos. Pamazām jāiekļauj ēdienkartē aizvien vairāk un vairāk – gan skābēti dārzeņi, gan pākšaugi, un tad zarnu mikroflora nostabilizēsies, māca  uztura speciāliste Ilze Lutere.

Starp citu, fermentēšana ir tā pati skābēšana, tikai modernāk izklausās.

Idejas dārzeņu skābēšanai

  • Kārtās liek sagrieztu virziņkāpostu, parasto galviņkāpostu un smukumam – kādu sarkanu čili pipara pāksti.
  • Sarkanie kāposti ir izskatās dekoratīvi (parastie galviņkāposti jau ir pierasta lieta), turklāt tajos ir vairāk C vitamīna nekā baltajos kāpostos.
  • Burkānus var sagriezt nevis ripiņās, bet gan ar dārzeņu mizojamo nazi – plānās sloksnītēs un tad miksēt ar ripiņās sagrieztu gurķi; garšai var pielikt kādu krustnagliņu.
  •  Burkās skaisti izskatās dažādu krāsu paprika kārtās; baltais garais redīss, sagriezts ripiņās – skābšanas procesā nokrāsojas rozā; burkā var veidot kopotos rakstus – sarkanos kāpostus, burkānus, gurķus, citronus, parastos kāpostus; garšīgi un daudzveidīgi ir izmantojami skābēti citroni ar rozā pipariem.

Kā skābēt?

  • Dārzeņus kārto burciņās un aplej ar sālsūdeni – puslitrā silta (nevis karsta) ūdens izšķīdina 2 tējkarotes sāls. Virsū uzliek slogu, piemēram, ar ūdeni pielietu glāzi. Vaļēju burciņu (bez vāka) atstāj virtuvē uz kādām 4 dienām. Ieteicams palikt apakšā kādu trauku, jo no dārzeņiem izdalīsies sula un šķidrums ies pāri malām. Sākoties skābšanas jeb fermentācijas procesam, redzēsi, kā burkā augšup ceļas burbulīši.
  • Pēc tam uzliek vāku, burku ievieto ledusskapī, un līdz ar to, ja gaiss vairs nepiekļūst, fermentācijas process apstājas. Ledusskapī (aptuveni +4 grādos) šādus dārzeņus var uzglabāt mēnešiem ilgi.