Esi vesels
2018. gada 16. jūlijā, 06:47
Kāpēc tik svarīgi uzturā lietot skābpiena produktus?
Skābpiena produkti (ja vien tie ir dabīgi skābēti) satur vērtīgās pienskābās baktērijas. Turklāt skābpiena produktos piena cukurs – laktoze – ir sašķeltā veidā, kas lielai daļai cilvēku atrisina nepatīkamo diskomforta sajūtu vēderā pēc svaiga piena un no tā gatavotu desertu lietošanas, stāsta uztura speciāliste, fizioloģe Baiba Grīnberga.
Pienskābās baktērijas – zarnu dabīgā, labā mikroflora – un to ietekme uz organismu nu jau ilgāku laiku tiek pētīta arī saistībā ar centrālo nervu sistēmu, īpaši galvas smadzenēm.
Zinātnieki novērojuši, ka veselīgs, labi funkcionējošs zarnu trakts attālina neirodeģeneratīvās slimības kā Alcheimers un citus demences iemeslus, kā arī Pārkinsona slimību.
Patiesībā nav neviena iemesla, kādēļ nelietot skābpiena produktus vai ierobežot tos uzturā. Vienīgi jāseko līdzi tajos esošajam tauku daudzumam, lai labumu, ko iegūstam līdz ar vērtīgajām baktērijām, nenomāc par daudz holesterīna un piesātināto taukskābju.