foto: Shutterstock
Efektīvas metodes, kā novērst menstruāciju sāpes
2018. gada 13. aprīlis, 10:01

Efektīvas metodes, kā novērst menstruāciju sāpes

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Menstruāciju sāpes nav vienkārši jāpārcieš, īpaši, ja tās ietekmē dzīvesveidu un ikdienas aktivitātes. Taču ir jāatklāj sāpju īstais iemesls. Risinājumu, kā tās novērst, ir pietiekami.

Menstruāciju sāpes jeb, medicīniski runājot, dismenoreja ietekmē gandrīz 95% sieviešu. Visām tā izpaužas kā krampjveida sāpes vēdera lejasdaļā, bet var arī būt tā, ka sāp vēl muguras lejasdaļa un gurni, ir slikta dūša, vemšana, caureja un nogurums.

Menstruāciju sāpes var novērst, taču, pirms sākt ārstēties, būtu jātiek skaidrībā, vai ciešat no primāras vai sekundāras dismenorejas. Primāra dismenoreja ir menstruālas sāpes, kas nav saistītas ar iegurņa slimībām, savukārt sekundāra dismenoreja – sāpes, kam ir saistība ar identificējamu stāvokli, visbiežāk, ar endometriozi, fibroīdiem vai iegurņa iekaisumu.

Lai noteiktu precīzu diagnozi, būtu jāvēršas pie pieredzējuša ārsta.

Ja novērš sāpju cēloni, tas ir daudz iedarbīgāk nekā tikai sāpju remdēšana. Tradicionālā medicīna parasti piedāvā lietot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus (NSPL) vai perorālos kontracepcijas līdzekļus, taču tie ir kaitīgi un 25% gadījumu neiedarbojas.  Par laimi, ir efektīvas alternatīvas ārstniecības metodes.

Nākamā lapa: 1. Ēšanas paradumu maiņa un uztura bagātinātāji