foto: Shutterstock
Latvijā plosās gripa: daži vienkārši padomi var tevi no tās pasargāt
2018. gada 2. februāris, 07:06

Latvijā plosās gripa: daži vienkārši padomi var tevi no tās pasargāt

Jauns.lv

Gripas epidēmija Latvijā pieņemas spēkā. Kamēr Daugavpilī jau izsludināta karantīna, Veselības inspekcija atgādina vienkāršus padomus, kā no šīs infekciju slimības veiksmīgi izvairīties.

Gripa ir akūta infekcijas slimība, kas izplatās ar gaisa pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī ar rokām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem. Lai gan inficēties ir viegli, ievērojot dažus vienkāršus padomus, sevi variet pasargāt. 

  • Izvairieties no cieša kontakta ar slimiem cilvēkiem

Cilvēki ar vienu vai vairākiem šādiem simptomiem: drudzis, klepus, sāpes rīklē, ķermeņa sāpes, galvassāpes, drebuļi un nogurums var būt inficēti ar gripu vai kādu citu vīrusu.

  • Bieži mazgājiet rokas

Bieža roku mazgāšana vai dezinficēšana palīdzēs izsargāties no vīrusiem. Rūpīgi nomazgājiet rokas ar ziepēm un ūdeni (vēlamas šķidrās ziepes), it īpaši, pēc klepošanas vai šķaudīšanas. Roku mazgāšanai nevajadzētu būt tikai ātrai noskalošanai ar ūdeni. Pēc mazgāšanas ar ziepēm un ūdeni rūpīgi nosusiniet rokas, ja iespējams, ar vienreizējās lietošanas papīra dvieļiem.

  • Izvairieties no pieskaršanās acīm, degunam vai mutei

Bieži vīrusi izplatās, ja persona aizskar kaut ko, kas satur izraisītājus, un pēc tam pieskaras (sava vai citas personas, piemēram bērna) acīm, degunam vai mutei.

Ja infekciju tomēr jau izdevies iegūt, svarīgi to nesajaukt ar parastu saaukstēšanos. Gripu no parastas saaukstēšanās var atšķirt pēc konkrētām pazīmēm. 

Gripas pazīmes:

- akūts slimības sākums;
- strauji ar drebuļiem paaugstinās ķermeņa temperatūra līdz pat 40 grādiem
- stipras galvas un muskuļu sāpes;
- kasīšanās sajūta rīklē;
- sauss kairinošs klepus;
- sāpes aiz krūšu kaula;
- izteikts nespēks.

Ja gripai līdzīgie simptomi parādījušies, nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu un jāpaliek mājās.