Eksperiments pierāda, kāpēc ir tik svarīgi kārtīgi sakošļāt ēdienu
Sakošļā ēdienu kārtīgi! Visi vecāki to teikuši saviem bērniem, un medicīnas zinātne nākusi klajā ar pierādījumiem, ka šis patiešām ir labs padoms.
Ēdiena kārtīga sakošļāšana palīdz uzturēt labu atmiņu un mācīšanās spējas, noskaidrojuši zinātnieki no Tokijas Medicīnas un stomatoloģijas universitātes.
Košļāšanas kustības stimulē mūsu centrālo nervu sistēmu un palīdz sejas un žokļu audiem, kas atrodas mutē, žokļos un sejā, attīstīties, kad augam.
Šis atklājums nācis klajā īstā brīdī. Zinātnieki ir novērojuši, ka cilvēki pietiekami nesakošļā barību, un bērni jo sevišķi aprij savu ēdienu, gandrīz nesakožot. Košļāšanas funkcijas nepārprotamu pasliktināšanos pētnieki saista ar smadzeņu darbības pavājināšanos, kad cilvēks noveco.
Eksperimentos ar laboratorijas pelēm zinātnieki atklāja, ka peles, ko baroja ar smalki samaltu ēdienu, lai viņām nebūtu, ko košļāt, nespēja veikt atmiņas testu pat 24 stundas pēc ēšanas, bet tās, kam deva cietu barību, veica šo testu.
Tām, kas nekošļāja, bija mazāks hipokamps – smadzeņu daļa, kas atbild par atmiņu un vispārējām kognitīvajām spējām, piemēram, mācīšanos. Turklāt viņu žokļu muskuļi un kauli bija mazāk attīstīti.
Lai gan eksperiments noritēja ar pelēm, zinātnieki ir pārliecināti, ka kārtīga sakošļāšana palīdz mums visiem. Jaunākie kļūst labāki skolēni, savukārt vecāki cilvēki var saglabāt savas kognitīvās spējas un pat izvairīties no demences un Alcheimera slimības.