foto: Shutterstock
Atklāti par sudrabu: šis dārgmetāls ir cilvēkam noderīgs vai tomēr kaitīgs?
Organisma reakcija uz sudrabu ir atkarīga no cilvēka veselības un jutīguma.
2017. gada 30. novembris, 12:13

Atklāti par sudrabu: šis dārgmetāls ir cilvēkam noderīgs vai tomēr kaitīgs?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Šo dārgmetālu izmanto ne vien rotaslietām, bet arī dziednieciskos nolūkos, taču dažiem cilvēkiem tas var nebūt vēlams.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sudrabs ir ķīmiskais elements ar simbolu Ag (lat. argentum). Tas ir baltas krāsas dārgmetāls, kas ļoti labi atstaro gaismu, ir ļoti labi kaļams un plastisks, to viegli pulēt, locīt un pat savīt plānā stieplītē. Šo ekskluzīvo īpašību dēļ no sudraba gatavo dažādas rotaslietas. Tas ir teju vispopulārākais un salīdzinoši vislētākais dārgmetāls. Taču sudrabs – tās nav tikai rotaslietas vai metāliska pārtikas produktu virsmas krāsviela (E174).

Zinātnieki apgalvo, ka sudrabu visā cilvēces vēsturē vislabāk zina, pateicoties tā antibakteriālajām, dezinficējošajām, aizsargājošajām un dziednieciskajām īpašībām. Saskaņā ar leģendu Maķedonijas Aleksandra ceļojumu krūzīte bijusi no sudraba, un varbūt tādēļ karavadonis mazāk slimojis. Šo gudrību apstiprinājuši ASV Kalifornijas Universitātes zinātnieki, kas laboratoriskos pētījumos parādījuši, ka sudraba ietekmē (vislabākā iedarbība ir tikai tad, ja šis dārgmetāls ir izkausēta Ag+ jonu veidā) vīrusi, parazītiskās sēnītes un patogēnās baktērijas dažu minūšu laikā pilnībā iet bojā vai tiek apturēta mikroorganismu vairošanās. Pētījuma gaitā tika pamanīta sudraba jonu efektivitāte, cīnoties ar bīstamiem slimību izraisītājiem kā Escherichia coli, Candida albicans, Staphilococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Salmonella typhi, Legionella pneumophila un citiem. Ne velti senatnē aristokrāti vienmēr ēda no sudraba traukiem, bet ūdeni speciāli turēja sudraba krūkās. Izrādās, tas darīts ne tikai skaistuma vai greznuma, bet arī universālo antibakteriālo īpašību dēļ.

Pētījumi liecina, ka sudrabs ir mikroelements, kas nepieciešams, lai cilvēka organisms normāli funkcionētu. Šis dārgmetāls iedarbojas profilaktiski, stiprinot imūnsistēmu, labvēlīgi ietekmējot nervu sistēmu, samazinot asinsspiedienu, veicinot gremošanu, uzlabojot ādas stāvokli.

Pētnieki konstatējuši, ka nav daudz pārtikas produktu, kuru sastāvā būtu sudrabs. Tas ir, piemēram, olas dzeltenumā, kāpostos un gurķos. Ja trūkst sudraba, pavājinās organisma spēja pretoties dažādiem mikroorganismiem un vīrusiem.

Sudraba joni aktīvi piedalās dažādos vielmaiņas procesos, kas ir saistīti ar smadzeņu un kaulu funkcionēšanu, pozitīvi iedarbojas uz asinsriti, bet īpaši noderīgs sudrabs ir sirds slimību ārstēšanā, kā arī palīdz atjaunot traucētu zarnu, aknu un liesas darbību.

Sudraba joni, nonākuši organismā, veiksmīgi palīdz novērst artrītu, reimatismu, dažādas bronhu slimības, gripu un plaušu karsoni. Pierādīts, ka šā metāla joni palīdz dziedināt dažādas ādas slimības, pat sekundāras infekcijas ierosinātas ekzēmas.

Pētnieki novērojuši, ka apdegumu gadījumos sudraba joni iznīcina bīstamās baktērijas, kas rada komplikācijas. Sudraba joni spēj novērst pat atsevišķas veneriskās vai infekciju slimības.

Sudraba izmantošanai ārstnieciskos nolūkos nav kaitīgas blaknes, un tā ir šā dārgmetāla vērtīgākā īpašība. Tas darbojas kā dabīga antibiotika un iznīcina vairāk nekā 600 slimības izraisošu mikroorganismu. Pētnieki apgalvo, ka sudraba spējas iznīcināt tikai aktīvos slimību izraisītājus nekaitē organisma dabīgajai mikrobiotai. Tāpēc mūsdienās ir tik populāri ar sudrabu uzlabot veselību. Daudzās valstīs ar to dezinficē ūdeni baseinos, attīra dzeramo ūdeni utt. Tomēr, pirms sākt lietot sudrabūdeni vai citus sudraba preparātus, ir vērts atcerēties, ka medaļai ir arī otra puse.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Dažos pētījumos atklāts, ka sudrabs, tā joni, var kaitēt jutīgāku cilvēku veselībai, kas var izpausties kā galvassāpes un reiboņi, arī pārejoša neiroze. Reti, taču iespējami gremošanas traucējumi. Ja cilvēks, kam ir šādi simptomi, vairs nevalkā sudraba rotaslietas un nelieto uzturā, piemēram, sudrabūdeni, simptomi pāriet bez papildu līdzekļu lietošanas. Organisma reakcija uz sudrabu patiešām ir atkarīga no cilvēka veselības un jutīguma.

Kā mājas apstākļos pašiem tikt pie noderīga ūdens?

1. Visvienkāršākais veids – saliet dzeramo ūdeni sudraba traukos, piemēram, kausos, un kādu laiku paturēt.
2. Izmantot sudraba ūdens filtrus.
3. Sudrabūdeni var pagatavot ar speciālu ierīci, kas bagātina ūdeni ar pozitīvajiem sudraba joniem (Ag+).

Tēmas