Uzzini, kāpēc sviests tomēr ir jāēd. Īpaši - saaukstēšanās sezonā
foto: Shutterstock
Tie, kas atteikušies no sviesta savā ēdienkartē, izrādās, ir pārsteigušies. Tas tomēr ir vajadzīgs, liecina jaunākie pētījumi.
Esi vesels

Uzzini, kāpēc sviests tomēr ir jāēd. Īpaši - saaukstēšanās sezonā

"100 Labi Padomi"

Daudzi ir atteikušies no sviesta tāpēc, ka tas satur slikto holesterīnu. Taču jaunākie pētījumi liecina, ka sviests ēdienkartē tomēr jāiekļauj kaut tāpēc, ka tas satur vienu no organismam visnepieciešamākajiem vitamīniem – A vitamīnu, kas ir ļoti vajadzīgs redzei, kauliem, imūnsistēmai, spermas ražošanai un olšūnu darbībai.

Pietiek dienā apēst 50 gramu sviesta, lai papildinātu organismā A vitamīna krājumus. Holesterīns, kuru satur sviests, ir neaizvietojams arī bioloģiski aktīvo vielu izstrādei – žultsskābes, dzimumhormonu un citu. Ja sievietes organismā katastrofāli trūkst tauku, pazūd mēnešreizes un kļūst neiespējami ieņemt bērnu.

Ja ir problēmas ar kuņģi, sviests ir gandrīz neaizvietojams.

Turklāt trekni produkti ir enerģijas avots, un sviests nav izņēmums. Uzkrājoties zemādas šūnaudos un audos, kas apņem iekšējos orgānus, tauki nodrošina organisma siltumizolāciju, tādējādi samazinot hipotermijas risku.

Sviestu mēdz dēvēt arī par prāta barību. Tauki ir šūnu sastāvā un arvien nepieciešami to atjaunošanai, bet īpaši daudz taukiem līdzīgu savienojumu ir nervu audos un galvas smadzenēs.

Sviests vajadzīgs arī skaistuma uzturēšanai, jo tikai līdz ar treknu ēdienu uzsūcas taukos šķīstošie vitamīni A, E, D, K, kas nepieciešami, lai augtu mati, āda būtu vesela, skaista un gluda.

Ja ir problēmas ar kuņģi, sviests ir gandrīz neaizvietojams, jo, ieziests ar sviestu, slims kuņģis un divpadsmitpirkstu zarna atveseļojas ātrāk. Vitamīns A paātrina arī čūlu dzīšanu.
Cilvēkiem, kuri slimo ar hronisku holecistītu, pankreatītu un žultsakmeņu slimību, dienas laikā sevi jāpalutina ar 15–20 gramiem sviesta.

Sviests vajadzīgs arī skaistuma uzturēšanai, jo tikai līdz ar treknu ēdienu uzsūcas taukos šķīstošie vitamīni.

Pavasarī un rudenī, gripas un saaukstēšanās slimību sezonā, sviests uzturā jālieto mazliet vairāk, līdz 60–70 gramiem, jo A vitamīns stiprina novājināto organismu un elpceļu epitēliju.

Sviests strādā arī pret ģenētiku, jo tajā ir līdz pat 40% mononepiesātinātās oleīnskābes (ar ko slavena olīveļļa), kurai ir īpaši labvēlīgi ietekme uz holesterīna līmeni asinīs, nemaz nerunājot par to, ka tā uzlabo vispārējo lipīdu balansu asinīs. Turklāt oleīnskābe nomāc vēža gēna aktivitāti.