Moderno kaiti glutēna nepanesību var izraisīt olbaltumvielu trūkums
Olbaltumvielas var uzņemt, ēdot jūras veltes, gaļu, olas un piena produktus.
Esi vesels

Moderno kaiti glutēna nepanesību var izraisīt olbaltumvielu trūkums

Jauns.lv
0

Zinātnieki ir soli tuvāk izpratnei par glutēna nepanesību un celiakiju. Viņi atklājuši, ka celiakijas slimniekiem ir zems elafīna līmenis. Elafīns ir proteīns, kas aizsargā zarnu sieniņas un apslāpē organisma reakciju uz kviešiem. Uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir konkrētais proteīns, spēja šo problēmu atrisināt.

Šķiet, elafīna daudzums ir galvenais faktors, kas nosaka, vai cilvēkam ir vai nav glutēna nepanesība, pauž zinātnieki no diviem Francijas pētniecības institūtiem – INRA un INSERM. Kad pēc kviešu ēšanas rodas iekaisuma reakcijas, šis proteīns kavē zarnu barjeras sagrūšanu un vienlaikus mijiedarbojas ar enzīmiem, kas sašķeļ glutēnu.

Pētnieki ziņo, ka probiotikas, kas satur elafīnu, varētu samazināt ar glutēnu saistītās problēmas vai vismaz padarīt tās ciešamākas. Tādējādi jaunais atklājums varētu palīdzēt rast risinājumu celiakijas, glutēna nepanesības un dažādu zarnu iekaisuma slimību ārstēšanā. Tomēr zinātnieki atzīst, ka pētījumi vēl ir pašā sākumstadijā. Pagaidām tie veikti tikai ar laboratorijas pelēm un būtu jāturpina, iesaistot cilvēkus.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock