Stiprini veselību ar zivju eļļu!
Esi vesels

Stiprini veselību ar zivju eļļu!

Jauns.lv

Iespējams, lielākā daļa lasītāju zina par zivju eļļas daudzajām labajām īpašībām. Iespējams, daudzi zina arī par zivju eļļā esošajām Omega3 nepiesātinātajām taukskābēm. Bet cik daudzi zina, kā šīs taukskābes mums var palīdzēt?

Omega3 noslēpums

Zivju eļļa ir vērtīga ar to, ka tās sastāvā ir nepiesātinātās Omega3 taukskābes, kas ir nepieciešamas mūsu organisma normālai attīstībai un funkcionēšanai. Un tās ir: alfalinolēnskābe (ALS), kuru var uzņemt ar augļiem un dārzeņiem, dokozaheksaēnskābe (DHS) un eikazopentaēnskābe (EPS). Organismā pēdējās divas taukskābes neveidojas, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu – zivīm vai papildus zivju eļļas veidā. Ļoti svarīgi, ka omega-3 nepiesātinātās taukskābes viegli uzsūcas organismā un ir labi sagremojamas.

Omega3 taukskābes ir katras šūnas sastāvā, iesaistītas visās orgānu sistēmās. Vissvarīgākās tās ir nervu šūnu, acs tīklenes un sirds, un smadzeņu pilnvērtīgā darbībā. Vispārzināma ir omega3 taukskābju labvēlīgā iedarbība uz sirds un asinsvadu sistēmu. Regulāri lietotas pietiekamā daudzumā, tās mazina zema blīvuma (t.s. sliktā) holesterīna līmeni asinīs, sargā artērijas no aterosklerozes, mazina trombu veidošanās risku, palīdz normalizēt asinsspiedienu u.c. Pirmie rezultāti holesterīna analīzēs atspoguļojas pēc vismaz pusgadu ilgas lietošanas. Labvēlīgi ietekmē locītavu veselību, palīdz tas saglabāt kustīgas, aizkavē sīko locītavu deformāciju. Nepieciešamas veselīgai un skaistai ādai, mazina tās sausumu, kalpo ādas slimību profilaksei, stiprina arī matus un nagus. Pateicoties savām antioksidatīvajām īpašībām, mazina brīvo radikāļu skaitu organismā. Uzlabo smadzeņu asinsapgādi, līdz ar to veicina labu atmiņu un koncentrēšanās spējas, mazina stresu. Omega3 taukskābēm ir ļoti liela loma bērna smadzeņu attīstībā. Tāpēc arī Omega3 taukskābju trūkums organismā var izpausties dažādu simptomu veidā.

*    Arī grūtniecības laikā labvēlīgi ietekmē acs, smadzeņu un centrālās nervu sistēmas attīstību gaidāmajam mazulim;

*    Mazina bērnu hiperaktivitāti;

*    Labvēlīgi ietekmē depresijas gadījumā.

Kā Omega3 uzņemt dabiskā veidā?

Latvijas iedzīvotāji nevar lepoties ar pietiekamu zivju patēriņu dienā. Vidusmēra Latvijas iedzīvotājs zivis ēd reizi 10 dienās, tādējādi tiek uzņemti aptuveni 130 mg O-3 dienā, kas ir 14-20 % no minimālā ieteicamā daudzuma. Bez tam, cilvēki savā ēdienkartē ne vienmēr uzņem tieši iepriekšminētās jūras zivis. Latvijas iedzīvotāji nereti dod priekšroku ezeru zivīm (līdaka, karpa, zutis, līnis, sams), kuras O-3 satura ziņā nav salīdzināmas ar jūras zivīm. Par paraugdiētu var uzskatīt Vidusjūras diētu, jo tās pamatā ir zivju tauki un augu eļļas.

Vērtīgs Omega3 taukskābju avots ir treknās zivis- sevišķi dziļūdens- sardīnes, siļķes, skumbrijas, zobenzivis, anšovi, tunči un laši. Tomēr der atcerēties par iespējamo zivju piesārņotību- jo lielāka zivs, jo ilgāk tā dzīvo – jo vairāk uzkrāj sevī smagos metālus un citas cilvēka organismam nevēlamas vielas. Tieši tādēļ maldīgs ir uzskats, ka lasis ir vērtīgākais O-3 avots. Interesanti, ka daudz mazākas zivtiņas – tādas kā anšovi, sardīnes un skumbrijas - satur tik pat daudz omega3 taukskābes un ir daudz tīrākas kā lielās jūras zivis. Tāpēc vajadzētu ēdienkartē iekļaut pēc iespējas vairāk sautētas, vārītas vai krāsnī ceptas zivis.

Lai Omega3 taukskābes uzņemtu pietiekamā daudzumā, vajadzētu vismaz 2-3 reizes nedēļā lietot apmēram 200 gramus treknu zivju dienā. Ja tas nav iespējams, vislabākais veids kā nodrošināt organismu ar nepieciešamo Omega3 daudzumu, ir papildus lietot zivju eļļu.

Zivju eļļa Otrajā Pasaules karā

Arī globāli notikumi pasaules vēsturē ir ietekmējuši cilvēku pieeju pārtikas resursiem un līdz ar to arī veselību. Otrais Pasaules karš smagi iedragāja zivsaimniecības nozari, bet pieprasījums pēc zivju eļļas nemazinājās. Karadarbības skartās valstis no Īslandes importēja un izplatīja bērniem, kas jaunāki par pieciem gadiem, grūtniecēm, mātēm, kuras baroja ar krūti un pieaugušajiem pēc četrdesmit gadu vecuma, lai aizsargātu pret nepietiekamā uztura iespējamām sekām. Zinātnieki uzskata, ka tieši, pateicoties zivju eļļas akcijai, „kara mazuļi” ir veselīgākā paaudze, jaunāko laiku vēsturē.

Pasaulē pazīstamais zivju eļļas ražotājs

LYSI

, kas atrodas Īslandē un kam ir vairāk kā70 gadu pieredze zivju eļļas ražošanā ir radījis vairākus produktus ar Omega3 taukskābēm, tādus kā,

LYSI Omega-3 zivju eļļa ar citronu garšu

,

LYSI Omega-3 Forte

un

LYSI Omega-3 ar D vitamīnu

. Viens no efektīvākiem Omega-3 uzņemšanas veidiem ir lietot zivju eļļu. Visvairāk Omega-3 taukskābes dienas devā var uzņemt lietojot Lysi Omega-3 zivju eļļu ar citronu garšu. Šo produktu vajag lietot tikai 1 tējkaroti dienā, droši lietojiet to kopā ar ēdienu vai uzlejot uz rupjmaizes. Bet ja tomēr negribas dzert zivju eļļu var lietot Lysi Omega-3 Forte kapsulās, viens iepakojums pietiekams 2 mēnešu kursam. Lietot šo produktu ir ļoti viegli, tikai viena kapsula dienā nodrošinās ar tik svarīgām Omega-3 taukskābēm. Abi iepriekš minēti produkti satur O-3 koncentrētā daudzumā un nesatur vitamīnus, tāpēc droši lietojiet abus šos produktus visa gada garumā, vai vismaz 6 mēnešus, lai sajustu labvēlīgo ietekmi. Ideāls produkts arī grūtniecēm, jo var lietot paralēli jebkurus vitamīnu kompleksus. Viens no Latvijā iecienītākiem produktiem ir Lysi Omega-3 ar D vitamīnu. Šo produktu vēlams lietot no septembra un līdz pat maijam.

Reklāmas materiāls tapis sadarbībā ar "Lysi" / Foto: Shutterstock, publicitātes foto