
Juris Rijnieks.
Garšīgi
Šodien 05:16
Recepte svētkiem - Jāņu klasika ķimeņu siers režisora Jura Rijnieka pašdarinājumā

Maigs, dzeltens, ķimeņu sēkliņām caurausts siers piederas mūsu vasarai. Ne tikai Jāņu laikā vien – pašu sietie sieri ir tik garšīgi un daudzveidīgi, ka arī pēc tradicionālās baudīšanas Jāņos ar tiem galvenajā lomā var rīkot dārza svētkus visu vasaru.
Režisors Juris Rijnieks ne vien iestudē tautiešiem tuvas un saprotamas izrādes, ko jau daudzus gadus izrāda Latvijas kultūrvietās, bet arī ir tas, kas pirms Jāņiem pēc tradicionālās receptes savējiem sien sieru – ko piekost pie “saldenās pudeles”.

Ķimeņu siers.
Sastāvdaļas:
- 3 l piena (sanāks kā ar treknāku, tā liesāku)
- 1 kg biezpiena (labāk 9 %)
- 100 g sviesta
- 3 olas
- ķimenes (pēc izvēles)
- 1 ēdk. sāls
Pagatavošana
- Lielā grāpī uz uguns silda pienu. Kad nāk karsts jeb gandrīz vārās, iebirdina biezpienu. Karsē, maisa, karsē, maisa (apmēram 20 minūtes), līdz masa saiet lielos kunkuļos un atdalās sūkalas.
- Lej visu caurdurī un ļauj notecēt sūkalām.
- Katlā liek kausēties sviestu, pievieno iegūto biezpienu. Turpat – atsevišķā trauciņā sajauc ķimenes, sāli un olas.
- Uz mazas uguns visu karsē un ar koka karoti stingri maisa, līdz siers kļūst irdens un drusku staipīgs.
- Jo mazāk karsēs, jo drupanāks būs siers; jo ilgāk – jo blīvāks. Ņem nost, liek siera kukulīti samitrinātā marlē (tam labi noder nolietās sūkalas), cieši aizsien un liek zem sloga, lai ieņem formu.
- Pasniedz glītā traukā, pārsmērējot ar sviestiņu.
- Siers būs ēdams jau pēc pāris stundām, bet to var arī noturēt ledusskapī vairākas dienas – tad tas nobriedīs un taps dzeltenāks.