Mājās uz palodzes var izaudzēt tomātus, kas garšo kā no siltumnīcas
Nopirkt veikalā tomātus var visu gadu, taču tie nebūt negaršo, kā mājās audzētie. Bet tik ļoti kārojas apēst kaut vienu ar to īsto garšu un smaržu! Un tas ir iespējams pat tad, ja tev nav apkurināmas siltumnīcas, jo vairākas tomātu šķirnes ražos, augot mājās uz palodzes, raksta žurnāls "100 Labi Padomi".
* Galvenais ir izvēlēties tomātu šķirni, kas labi jutīsies uz palodzes. Pieredzējuši tomātu audzētāji iesaka dekoratīvās punduršķirnes, kuru krūma augstums nepārsniedz 50 cm, kā arī ātri ražojošas un pret nepietiekamu apgaismojumu noturīgas šķirnes.
* Tomāti ir prasīgi pret gaismu, tāpēc tumšajās dienās tiem nepieciešams papildu apgaismojums 6–10 stundas. Var izmantot siltumnīcu vai dienasgaismas lampas, kā arī uz palodzes novietot gaismas diožu lampu ar regulējamu statīvu un gaismas intensitāti.
*Augsni vislabāk iegādāties jau gatavu. Izvēlies to, kas ir uz kūdras bāzes. Sēklas sēj speciālajās paletēs vai kūdras trauciņos ar caurumiem ūdens novadīšanai. Piepildi ⅓ podiņa ar mitru augsni un katrā iesēj 2–3 sēkliņas 5–10 mm dziļumā. Uz trauciņa uzliec stiklu vai pārklāj ar plēvi un novieto telpā, kur temperatūra ir ap +25 grādiem. Katru dienu vēdini dēstu traukus. Kad parādās dīgsti, pārvieto tos uz telpu, kur temperatūra ir ap +16 grādiem, lai dēsti labāk iesakņotos un pārāk neizstīdzētu. Pēc nedēļas liec tos atkal siltā telpā uz palodzes.
Kādi vēl tomātu audzēšanas knifiņi jāievēro, lai tomāti ražotu augot uz palodzes, lasi jaunajos 100 labos padomos, kas no 5. februāra pieejami labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā. Žurnāla digitālo versiju meklē vai abonē Zurnali.lv.