Jūrascūciņa kā mājdzīvnieks: daži svarīgi padomi, lai nodrošinātu labāko aprūpi
foto: Shutterstock
Piemīlīgie dzīvnieciņi ir sociālas būtnes, tāpēc, ja jūrascūciņa ir viena pati, tā var garlaikoties un saskumt. Labāk, ja dzīvnieciņi būs divi. Ar jūrascūciņu noteikti jāsarunājas un jāčubina vairākas reizes dienā.
Mūsu mīluļi

Jūrascūciņa kā mājdzīvnieks: daži svarīgi padomi, lai nodrošinātu labāko aprūpi

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Pirms iegādājies jūrascūciņu kā mājas mīluli, izsver visus par un pret, kā arī parūpējies, lai jaunais iemītnieks tavā mājā justos kā savā.

Obligāti jābūt

Mājiņai, kurā jūrascūciņa pavadīs lielāko daļu laika. Ja nevari iegādāties speciālo būrīti, pēc nelielas pārveidošanas derēs arī putnu būris vai akvārijs bez vāka. Tomēr, ja mājās dzīvo arī kaķis, akvārijs nav labākā izvēle.

Nelielai lāpstiņai un pakaišiem. Tie noderēs uzkopšanai un higiēnai. Mājiņas grīdu var izkaisīt gan ar sienu, gan koka skaidām, gan kaķa tualetes granulām. Pakaišiem jābūt ne pārāk smalkiem, lai neiekļūtu dzīvnieciņa nāsīs vai elpvados. Rēķinies, ka mājiņa būs jāuzkopj vismaz reizi dienā.

Pārtikai. Barot jūrascūciņu tikai ar graudiem nevajag, jo tad tā var aptaukoties. Izvēlies speciālo barību jūrascūciņām, vari dzīvnieciņam dot arī sakņaugus, dārzeņus, augļus, vasarā – svaigu zāli, salātus, citos gadalaikos – sienu. Noteikti mājiņā ieliec trauciņu ar ūdeni.

Lai mīļdzīvnieks justos labi

* Neļauj jūrascūciņai pārkarst! Ja tā notiek, dzīvnieks var aiziet bojā dažu minūšu laikā. Nenovieto tā mājiņu tiešos saules staros. 

* Nedod jūrascūciņai ēdienu, ko ēdat paši, jo tas nav piemērots mājdzīvnieka vēderam. Jūrascūciņai par labu nenāks arī zāle ar rasu. 

* Ja turēsi jūrascūciņu pāri, sākumā jāievēro karantīna – cūciņām jādzīvo atsevišķi vismaz 23 dienas. Tas ir grauzējiem bīstamās slimības mēra inkubācijas periods.

* Ja būrītis nav gana liels, jūrascūciņa jālaiž pastaigāties ierobežotā platībā mājās vai dārzā.

* Piemīlīgie dzīvnieciņi ir sociālas būtnes, tāpēc, ja jūrascūciņa ir viena pati, tā var garlaikoties un saskumt. Ar to noteikti jāsarunājas un jāčubina vairākas reizes dienā.

* Jūrascūciņas māju novieto gaišā vietā, lai dzīvnieciņam  nerastos sajūta, ka visu laiku ir nakts un tāpēc jāguļ.

Kā sadraudzēties?

Šie dzīvnieki nav agresīvi, bet ir ļoti bailīgi, tāpēc ilgāku laiku var izturēties piesardzīgi pret saimniekiem. Pēc kāda laika jūrascūciņa iemācīsies atpazīt saimnieku un pat atsauksies uz savu vārdu, tomēr negaidi, ka tā mācēs izpildīt komandas un aktīvi spēlēsies ar bērniem. Rēķinies, kas tas nav nedz kaķis, nedz suns, pat tualete jūrascūciņām nav vienā konkrētā vietā, bet kur sanāk. Mazie dzīvnieciņi ir ļoti kustīgi, tāpēc apkārt būrim vienmēr būs izkaisīti pakaiši. Kad jūrascūciņa būs labi iedzīvojusies, tā liks par sevi manīt – pieprasīs uzmanību un diedelēs kārumus.

Ņem vērā!

Jūrascūciņas ir grauzēji, tāpēc mēdz apgrauzt mēbeles un vadus.