Kā sakopt dārza dobes pirms ziemas - ceļvedis soli pa solim
foto: Shutterstock
Normālai augsnei rudenī pietiek ar vieglu uzirdināšanu un nelielu komposta pievienošanu.
Noderīgi ikdienā

Kā sakopt dārza dobes pirms ziemas - ceļvedis soli pa solim

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Rudens ir laiks, kad lielākā daļa ražas jau ir novākta, un dārza sagatavošana ziemai var palīdzēt nākamajā sezonā izbaudīt lielāku ražu un mazāk darba. Šeit ir ceļvedis, kā sakopt dobes pirms ziemas.

1. Sagatavo smagas un sablietējušās dobes

Ja augsne ir smaga, to ir nepieciešams uzrakt, lai nākamajā pavasarī tā nebūtu pārāk blīva. Uzroc zemi apmēram 20 cm dziļumā, lai nodrošinātu labāku gaisa un ūdens piekļuvi. Atliekas no augiem, piemēram, spinātiem vai sīpoliem, var droši iestrādāt zemē. Taču uzmanies – no dobes noteikti jāaizvāc kāti un daļas, kuras skāruši kaitēkļi vai slimības.

2. Vieglāks darbs normālai augsnei

Normālai augsnei rudenī pietiek ar vieglu uzirdināšanu un nelielu komposta pievienošanu. Rūpīgi izravē dobes, lai pavasarī nebūtu jātērē laiks lielajai ravēšanai. Ja komposts nav pieejams, vari sēt zaļmēslojumu, piemēram, āboliņu. Zaļmēslojums palīdz augsnei saglabāt siltumu un barības vielas, uzlabojot tās kvalitāti.

3. Pasargā pēdējos dārzeņus

Ja dobēs vēl aizvien ir pēdējie dārzeņi, piemēram, puravi vai kāposti, ir svarīgi tos pasargāt no aukstuma. Ja draud kailsals, apsedz tos ar agroplēvi. Papildus vari uzklāt biezāku augsnes slāni, lai aizsargātu saknes no izsalšanas.