Viena Vide Visiem

VIDEO: Carnikavas dīķos ielaista īpaša mikroaļģe, lai samazinātu piesārņojumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ceturtdien, 19. septembrī, Ādažu novada pašvaldības aģentūra "Carnikavas komunālserviss" sadarbībā ar zivsaimniecības ekspertu Raivi Apsīti veica dīķu attīrīšanu, izmantojot līdz šim maz pielietotu un sabiedrībai maz zināmu metodi — mikroaļģu Chlorella vulgaris praktisku pielietojumu, kas līdz šim izmantota akvakultūras saimniecībās.

"Lielā Talka" izsludināja Baltijas jūras veselībai veltītu akciju "Svinam DA(R)BU, svinam JŪRU", kas veltīta Baltijas jūras piesārņojuma mazināšanai. Akcijas ietvaros tika veikta arī dīķu attīrīšana. Jau ziņots, ka "Carnikavas komunālserviss", iesaistoties akcijā, nolēma sākt ar mazāku ūdenstilpju attīrīšanu.

19. septembrī, lai mazinātu piesārņojumu divos Carnikavas dīķos — Carnikavas parkā un pie Stacijas ielas — tika ielaista īpaša mikroaļģe. Zaļaļģe Chlorella vulgaris ir vienšūnu organisms, kura izmērs ir aptuveni 2–8 mikroni. Hlorella ir viens no vecākajiem organismiem uz mūsu planētas, kas patērē ūdenī esošos biogēnos elementus, piemēram, slāpekli, fosforu, kā arī ūdenī izšķīdušo ogļskābo gāzi, un saražo lielu daudzumu molekulārā skābekļa.

"Hlorella palīdz pārvērst dīķa piesārņojumu par resursu," norāda zivsaimniecības eksperts Raivis Apsītis. 

Dīķu ieguvumi, izmantojot šo attīrīšanas metodi:

  • izkonkurē zilaļģu veidošanos;
  • uzlabo dabiskās barības daudzumu zoobentosam un zooplanktonam;
  • palielina ūdens dzidrību;
  • uzlabo dīķa ūdens bioķīmiskos rādītāju, samazinot piesārņojumu ar patogēnajiem mikroorganismiem;
  • bagātina ūdeni ar skābekli.