Japāņu virtuves brīnumu miso zupu var gatavot arī ar sēnēm. Skaidro recepšu autore Iveta Galēja
foto: Shutterstock
Garšīgi
2024. gada 11. septembrī, 07:40

Japāņu virtuves brīnumu miso zupu var gatavot arī ar sēnēm. Skaidro recepšu autore Iveta Galēja

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Miso zupa ir japāņu tradicionālais ēdiens, kuram raksturīgo garšu rada zivju novārījums (dashi) un fermentēta sojas pupiņu pasta (miso), kā arī jūras aļģes (wakame). Šie trīs produkti ir ļoti raksturīgi japāņu virtuvei.

Dashi kalpo par pamatu gandrīz katrai japāņu zupai, wakame ir nopērkams arī kā šķīstošs pulveris, bet miso – gan kā pulveris, gan arī kā pasta. Gaišā pasta rada maigu garšu, tumšā – spēcīgāku un pikantāku.

Miso zupas cieto pamatu veido tofu gabaliņi, sēnes, dārzeņi, arī nūdeles, vistas gaļa, garneles un citi produkti, kas mainās atkarībā no gadalaika. Lai gan miso zupu var pasniegt gan kā priekšēdienu, gan kā galvenās maltītes sastāvdaļu, japāņi to lielākoties mēdz ēst brokastīs un bieži vien – kopā ar rīsiem. Šo zupu reti ēd ar karoti, parasti ar irbulīšiem izņem stingrās sastāvdaļas un šķidrumu vienkārši izdzer no bļodiņas.

Miso zupas tradīciju ir pārņēmušas arī citas tautas, un ceļotājiem pa Āzijas zemēm viesnīcu brokastīs nereti tiek piedāvāta arī iespēja pašiem sakombinēt savu miso zupu – atbilstoši sagatavotā šķidrumā (buljonā) katrs var ielikt no piedāvātā klāsta tos produktus, kas labāk garšo. Miso zupas recepšu ir ļoti daudz, un daļa no tām ir pielāgojama arī mūsu gaumei un iespējām, jo tipiskā zivju novārījuma vietā var izmantot arī dārzeņu buljonu vai pat ūdeni.

Miso zupa

Ūdeni šajā receptē var aizstāt ar dārzeņu buljonu, kam tikpat kā nav pievienota sāls.

4 personām
20 minūtes

800 ml ūdens
150 g šitaki sēņu
100 g plānu cukurzirņu pākšu
100 g tofu
4 nelieli pavasara sīpoliņi
1 maza sarkanās paprikas pāksts
1 ēdk. šķīstošā aļģu (wakame) pulvera
5 ēdk. sarkanās miso pastas

1. Sēnēm nogriez kātiņus un sasmalcini. Cepurītes sagriez plānās šķēlītēs.

2. Papriku sagriez tievos salmiņos, zirņu pākstis – ieslīpos gabalos. Tofu sagriez vai sadrupini gabaliņos. Sīpoliņus ar visiem lokiem sagriez ieslīpos gredzenos.

3. Uzvāri ūdeni, ieliec sēnes un vāri aptuveni 2 minūtes. Pievieno papriku un zirņu pākstis un vāri vēl 2 minūtes. Iemaisi aļģu pulveri un tofu, kā arī sīpoliņus. Katlu noņem no uguns.

4. Bļodiņā iesmel pāris ēdamkarošu zupas, iemaisi miso pastu un tad iejauc pārējā zupā.

foto: Publicitātes foto

Idejas sēņu konservēšanai lasi žurnāla "100 Labi Padomi" speciālizdevumā "Marinēšana". Te atradīsi arī citas receptes un noderīgus padomus. Pērc žurnālu labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā vai digitāli zurnali.lv