Jāpamēģina katram gardēdim - mikoloģe nosauc, kuras Latvijā augošas sēnes var ēst svaigas
foto: Shutterstock
Garšīgi
2024. gada 5. septembrī, 07:06

Jāpamēģina katram gardēdim - mikoloģe nosauc, kuras Latvijā augošas sēnes var ēst svaigas

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Latvijā aug vairākas sēnes, kuras nav nepieciešams ne cept, ne vārīt, tās var ēst svaigas, termiski neapstrādātas. Tā ēdamas ir baravikas, priežu bekas, atmatenes (plašāk pazīstamas kā šampinjoni), lielā dižsardzene un čigānenes.

Mikoloģe Inita Dāniele bez apstrādes iesaka ēst baravikas, lielo dižsardzeni, jo tās ir gan visgaršīgākās, gan arī grūtāk sajaucamas ar citām sēnēm. Baraviku var sagriezt plānās šķēlēs un pievienot salātiem vai arī likt uz maizes. Jāatzīst, ka baravikas garša un tekstūra, termiski apstrādājot, uzlabojas, svaiga tā garšos pēc… baravikas parastās. Savukārt lielā dižsardzene kārtīgam sēņotājam vai gardēdim jāizmēģina savas neparastās garšas dēļ – lielās dižsardzenes cepurīte (kātiņus nelieto, jo ir ļoti sīksti) garšos pēc lazdu riekstiem, tāpēc tās arī dažkārt tiek sauktas par riekstu sēnēm vai riekstenēm. To parasti lieto, vienkārši sadrupinot uz sviestmaizes.

Svaigu baraviku salāti

Nelielas, stingras baravikas notīri un sagriez ļoti plānās šķēlītēs. Šķīvja dibenu apzied ar olīveļļu un citrona sulu, uzliec virsū baraviku šķēlītes un pārkaisi ar sāli un pipariem, pēc tam atkal apslaki ar eļļu un sulu. Ja mājās ir kāds cietā siera gabaliņš, norīvē plānas plēksnītes un pārkaisi sēnēm. Izvāri olu, atdzesē, sadrupini dzeltenumu un kopā ar sasmalcinātiem pētersīļiem pārber salātiem.

foto: Publicitātes foto

Kā sēnes konservēt, lasi žurnāla "100 Labi Padomi" speciālizdevumā "Marinēšana". Te atradīsi arī citas receptes un noderīgus padomus. Pērc žurnālu labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā vai digitāli zurnali.lv