Trīs elementāri dabas līdzekļi, kas palīdz aizbiedēt odus
foto: Shutterstock
Citronzāli var audzēt arī mājās, dārzniecības veikalos nopērkamas gan sēklas, gan stādi.
Noderīgi ikdienā

Trīs elementāri dabas līdzekļi, kas palīdz aizbiedēt odus

Padomu nodaļa

Kas Jauns Avīze

Pret odiem var izmēģināt gan aptiekās nopērkamus atbaidītājus, gan arī pagatavot pašiem savus mājas apstākļos.

Citronzāle

Šis augs satur citronellas ēterisko eļļu, kas bieži tiek pievienota kukaiņu atbaidītājiem. Tomēr to nepieciešams lietot bieži, un tā palīdz tikai 10% lietotāju. Citronzāli var audzēt arī mājās, dārzniecības veikalos nopērkamas gan sēklas, gan stādi. Odus atbaidīs gan augs dārza dobē, gan citronzāle podiņā iekštelpās. Var arī iegādāties aerosolu, kas satur citronellu, un uzsmidzināt to uz ādas.

Lavanda

Saberzti lavandas ziediņi rada patīkamu smaržu un satur eļļu, kas 30% atšķaidījumā spēj atbaidīt odus. Angļu lavandu var audzēt dārzā vai iekštelpās podos. Franču lavanda ir ne tik efektīva, tomēr arī der. Lavandai piemīt analgētiska un antiseptiska iedarbība, tādēļ tā ne tikai atbaidīs odus, bet arī nomierinās ādu. Vienkārši saberziet ziediņus un uzklājiet eļļu, kas no tiem izdalījusies, uz atklātajām ķermeņa daļām, kurās kodumi ir visnepatīkamākie, it īpaši uz potītēm un rokām. Vēl varat uzpilināt veikalos nopērkamo lavandas eļļu uz tīras lupatiņas un ierīvēt ar to ādu.

Krustnagliņas

Rakstniece Maija Pohodņeva iesaka savu novārījumu: puslitrā jau verdoša ūdens ieber divas ēdamkarotes ar kaudzi krustnagliņu, uzliek katlam vāku un vāra desmit līdz 30 minūtes. Nakti, nenoņemot vāku, atstāj ievilkties. No rīta nokāš caur marli, citādi sīkās daļiņas aizdambēs pulverizatoru. Novārījumu ielej pulverizatorā un, ejot dabā, nopūš sevi ik pēc 15 līdz 20 minūtēm.