Klāt tomātu ražas laiks. Recepte - makaronu sacepums ar tomātiem un sieru
foto: Shutterstock
Garšīgi

Klāt tomātu ražas laiks. Recepte - makaronu sacepums ar tomātiem un sieru

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Augustu var dēvēt par tomātu laiku, jo tad ienākas bagātīga raža un var pat izvēlēties, kuru šķirni likt uz sviestmaizes, kuru ēst tāpat, kuru likt klāt salātiem, bet kuru pievienot sacepumam. Tomātus noteikti der arī iekonservēt, lai mielotos, kad ražas laiks būs beidzies.

Lai arī tomāti veikalos nopērkami visu gadu, tomēr to īstā garša jūtama tikai sezonā, un visizteiktākā tā ir piemājas dārzā vai siltumnīcā augušajiem skaistuļiem.

Makaronu sacepums ar tomātiem un sieru

Vislabāk izmantot radziņu tipa makaronus, jo to tukšajos vidučos sakrāsies gardā mērce. 

40 minūtes
4–6 personām

500 g gabalos sagrieztu tomātu
300 g makaronu
200 g Vīnes cīsiņu
150 g Čedaras siera
1 sīpols
4 ķiploka daiviņas
½ zaļās čili pāksts
2 ēdk. rīvmaizes
2 ēdk. olīveļļas
1 ēdk. cukura
1 tējk. sāls

1. Sīpolus un ķiplokus sīki sakapā, čili un Vīnes cīsiņus sagriez plānās ripiņās, sieru sarīvē.

2. Pannā uzkarsē eļļu un apmēram 5 minūtes tajā sasutini sīpolu, ķiploku un čili. Pievieno tomātus, cukuru, sāli un cep, līdz tomāti izjukuši un veido biezu, gabalainu mērci. Iemaisi cīsiņus un vēlreiz uzvāri.

3. Izvāri makaronus, vadoties pēc instrukcijas uz paciņas. Nokās un iemaisi mērcē.

4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai. Sajauc rīvēto sieru ar rīvmaizi. Liec mērci ar makaroniem cepamajā traukā un pārkaisi ar siera un maizes maisījumu. Liec cepeškrāsnī un cep apmēram 10 minūtes, līdz virsiņa skaisti zeltaina.

foto: Publicitātes foto

Žurnālā “100 labi padomi” atradīsi arī pasaulē populārās tomātu mērces “Marinara” un slavenā dārzeņu sautējuma ratatuja receptes. Tepat arī gardumgardi pildītie dārzeņi, 3 dažādas cūku pupu receptes, cukīni-citronu kūkas gatavošanas pamācība un vēl vairāk nekā 20 ēdienu receptes.