Meža labumi Rīgas Centrāltirgū.

Meža labumi Rīgas Centrāltirgū

Tirgotāji piedāvā iegādāties gailenes, pirmās beciņas, meža ogas.

Garšīgi
2024. gada 6. augustā, 13:53

Fotoreportāža: meža labumu Rīgas Centrāltirgū vēl maz. Cik maksā pirmās apšubekas un baravikas?

Inta Mengiša

Jauns.lv

Gaileņu tirgotāju pa daudz, bet daži no Latgales un Kurzemes mežiem uz andeli Rīgas tirgū saveduši jau pirmās beciņas un apšukungus. Skatām piedāvājumu un cenas.

No rīta, kamēr produkcija vēl nule uzkrāmēta un izkārtota pa tirdzniecības galdiem un pircēju vēl nav, var vislabāk spriest par to, cik bagāti iesācies šis meža ogu un sēņu gads. 6. augusta rītā Jauns.lv devās raudzīt, kā tad nu ir. Redzams, ka visvairāk tirgotāju piedāvā gailenes, kas gan tiek piedāvātas iegādei nevis "uz svara", bet gan saliktas trauciņos. Lielākoties pēc cenas ir jātaujā, jo ne visi mēdz pielikt klāt cenas zīmi. 

Litra cena svārstās no 3 līdz 4 eiro, bet par 5 eiro tiek novērtēts litrs ar mazmazītiņu gailenīšu izlasi. Vairums gaileņu andelētāju piedāvā arī mellenes un brūklenes - ja jau brauciens vai gājiens uz mežu, neies jau tikai cerot uz sēņu veiksmi! Pēc Jauns.lv aptaujas noskaidrojas, ka mellenes ir nopērkamas par 5 eiro litrā. Daži piedāvā arī lētāk - 4 un pat 3,50 eiro litrā. Brūkleņu cena ir no 2,50 līdz 3,50 eiro par litru.

Tālāk skatām, kā ar bekām. Pagaidām vēl pavisam maz. Tirgotāji apliecina, ka baraviku un apšubeku sezona vēl īsti nav iesākusies - šur un tur atrodama vien pa kādai beciņai. Ar brangu guvumu atbraukusi kāda meža velšu lasītāja no Jēkabpils. Latviski saprot, kad tiek vaicāts par cenu, taču atbildi sniedz krieviski. Lielās 15, vidējās 20, bet mazās, stingrās baravikas pārdošanā esot par 25 eiro kilogramā. Viņa cer, ka tirgus diena izvērtīsies veiksmīga, jo tāls ceļš mērots. Ir vēl daži, kam pārdošanā pa kādai bekai. Daudz esot tārpainu. Vidējā cena tāda arī ir - 20 līdz 25 eiro par kilogramu. Daži salikuši litra tilpuma kārbās, kas svara ziņā ir aptuveni 400 grami produkcijas, un tāds apjoms veselu baraviku iegādājams par 8 līdz 10 eiro. Apšubekas lētākas - 7 līdz 7,50 eiro par litra trauku. No paša rīta daži tirgotāji saveduši arī ārstniecībā augstu vērtēto zemestauku baltos bumbuļus. To cena visiem vienāda - 15 eiro par kilogramu.

Sēņotāji spriež, ka, neraugoties uz biežajām lietavām, sēņu sezona sākas lēni un negribīgi. Savukārt ar meža ogām esot pavisam traki - pavasara salnu dēļ vairāki Latvijas reģioni palikuši vispār bez mellenēm. Vismaz Valmieras, Valkas, Smiltenes apkaimēs, kas allaž bijušas izslavētas ar meža velšu pārbagātību, melleņogu vispār neesot. Šur tur varot atrast pa kādam brūkleņu puduram, bet arī ar tām esot švaki, stāsta ogotāja Centrāltirgū, kas pati atvedusi tirgot Pierīgā, Ādažu pusē lasītas gailenes un mellenes.