Garšīgi un sātīgi: 5 jaunas kabaču laika ēdienu idejas
foto: Shutterstock
Garšīgi

Garšīgi un sātīgi: 5 jaunas kabaču laika ēdienu idejas

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Kabaču laiks rit pilnā sparā. Tiem, kam aptrūkušās idejas, ko pagatavot no šiem veselīgajiem un gardajiem dārzeņiem, piedāvājam piecas jaunas receptes - universālo kabaču biezzupu, pildītos kabačus ar gaļu tomātu mērcē, kabaču ripas ar ķiploku, sautētus kabačus, kā arī saldētus kabačus iebiezinātāja aizstāšanai. Lai izdodas, un lai labi garšo!

Universālā kabaču biezzupa

Zupu vari izvārīt lielākā daudzumā un pa porcijām sasaldēt. Katru reizi, kad zupu liksi galdā, vari to papildināt ar dažādām piedevām, piemēram, sakapātiem zaļumiem, maizes grauzdiņiem, kraukšķīgi sacepta bekona strēmelītēm, grauzdētām sēklām un riekstiem.

4 personām
30 minūtes

750 ml buljona
500 g kabaču
150 g saldā krējuma
3 lieli kartupeļi
1 sīpols
2 lielas ķiploka daiviņas
2 ēdk. eļļas
1–2 tējk. citronu sulas
sāls, cukurs, malti pipari

1. Sīpolu, ķiplokus, kartupeļus un kabačus nomizo. Sīpolu un ķiploku sakapā, kartupeļus sagriez gabaliņos. Ja kabačiem lielas sēklas, sēklotni izņem. Mīkstumu sagriez gabalos.

2. Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus, ķiplokus un pāris minūšu pasautē. Pievieno kartupeļus un kabačus un maisot sautē 5 minūtes.

3. Pielej buljonu un uz lēnas uguns vāri 10–15 minūtes.

4. Pievieno krējumu, uzvāri un sablendē. Liec klāt sāli, piparus un cukuru, iemaisi citronu sulu.

foto: Shutterstock

Klasiski pildītie kabači ar gaļu tomātu mērcē

Pildīšanai un cepšanai labāk izvēlies vidēja lieluma nepāraugušus kabačus. Ja gribas pikantāku garšu, pirms pildījuma ielikšanas kabaču pusītēs iekaisi maltus čili piparus vai ingveru.

4 personām
1 stunda

2 prāvi kabači
500 g jauktas maltās gaļas
1 kārba (400 ml) savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
150 g rīvēta siera
2 sīpoli
4 ķiploka daiviņas
1 ēdk. smalki sakapātas svaigas raudenes
eļļa cepšanai
sāls, malti melnie un Kajennas pipari

1. Sīpolus un ķiplokus nomizo un sakapā. Pannā sakarsē eļļu un viegli apsautē sīpolus un ķiplokus.

2. Pievieno gaļu, garšvielas un tomātus. Sautē, līdz šķidrums iztvaiko.

3. Kabačus pārgriez gareniski uz pusēm un iztīri sēklotni.

4. Iedobes piepildi ar maltās gaļas maisījumu.

5. Liec ieeļļotā cepešpannā, ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 20 minūtes.

6. Izņem no krāsns un pārkaisi sieru. Turpini cept vēl 5–10 minūtes.

foto: Shutterstock

Kabaču ripas ar ķiploku

Dari tā!

Mazus kabačus sagriez puscentimetru biezās šķēlēs, no abām pusēm apcep labā eļļā, pārkaisi ar sakapātiem ķiplokiem, sāli un pipariem, pacep vēl kādu minūti un gatavus bagātīgi pārkaisi ar sakapātām dillēm. Svarīgi, lai šķēlītes iesūktu pietiekami daudz ķiploku aromāta.

Sautēti kabači

Dari tā!

Gan mazus, gan lielus kabačus bez sēklotnes sagriez plānās šķēlītēs, apcep eļļā kopā ar sīpolu ripiņām, tad pievieno šķēlītēs sagrieztus tomātus un strēmelītēs sagrieztu papriku un izsautē mīkstus. Pieber sāli un piparus un – kas ir svarīgi – iemaisi diezgan daudz asu sinepju.

Saldēti kabači iebiezinātāja aizstāšanai

Dari tā!

Kabaču mīkstumu sagriez gabaliņos, olīveļļā izsautē mīkstus, sablendē un nelielās porcijās sasaldē. Ziemā biezeni ņem par pamatu zupām, izmanto mērču un krēmzupu iebiezināšanai. Starp citu, ļoti labi garšo, iemaisīts kartupeļu zupā. Svarīgi, lai kabači nebūtu lielāki par 20 cm, jo tad tie būs šķiedraini.

Ja biezenim pirms iesaldēšanas pievienosi sasmalcinātus garšaugus, smalki sarīvētus burkānus vai pētersīļa sakni, sanāks aromātisks buljona kubiņu aizstājējs.