Vairs nav jāstaipa lejkannas un šļūtenes - un vesels saraksts ar citiem labumiem, ko tavam dārzam sniedz pilienlaistīšana
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā
2024. gada 17. jūlijā, 06:39

Vairs nav jāstaipa lejkannas un šļūtenes - un vesels saraksts ar citiem labumiem, ko tavam dārzam sniedz pilienlaistīšana

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Ja jautājat, vai ir kāds labums no pilienlaistīšanas, mēs atbildam – jā! Turklāt liels. Pastāstām, kāpēc tā.

Pilienlaistīšanas sistēmas izmanto, lai nodrošinātu augiem nepieciešamo mitrumu, minerālvielas un vienlaikus lieki netērētu ūdeni. Šādas metodes lielākais pluss ir spēja piegādāt augiem noteiktu ūdens daudzumu tieši sakņu rajonā, turklāt noteiktā laikā. Pilienlaistīšanas sistēma arī ievērojami atvieglo laistīšanas procesu, jo vairs nav nepieciešams staipīt lejkannas vai šļūteni. Mitrums nonāk tieši tur, kur tas nepieciešams, proti, pie saknēm, un ūdens nenokļūst uz augu lapām, līdz ar to samazinās dažādas augu saslimšanas.

Kā ierīkot savā dārzā?

Pilienlaistīšanas sistēmas pamatā ir speciāla šļūtene, kurā pēc noteikta attāluma izveidoti caurumi, pa kuriem izplūst ūdens. Ir arī caurules no mikroporota materiāla, un no tām ūdens lēnām izplūst visā caurules garumā. Mikroporotās caurules parasti ierok zemē pie augu saknēm, savukārt caurules ar caurumiņiem nogulda uz zemes blakus augu saknēm. Atkarībā no iestatītā režīma pa vienu atveri no laistīšanas caurules izplūst 2–4 l ūdens stundā. Izmantojot savienojumus, var izveidot tieši tik garu un sazarotu pilienlaistīšanas sistēmu, cik nepieciešams.  

Šo laistīšanas sistēmu var pieslēgt gan pie ūdensvada, gan pie ūdens laistīšanas tvertnes. Pirmais variants ir labs tāpēc, ka var nodrošināt pilnībā automatizētu sistēmu ar kontrolētu spiedienu, ieslēgšanos un izslēgšanos noteiktā laikā. Savukārt sistēma ar atsevišķu laistīšanas ūdens tvertni parasti ir ar pašteci, bet mēdz būt arī ar nelielu sūkni, kas regulē spiedienu, kā arī ieslēgšanās un izslēgšanās automātiku. Pluss ir tāds, ka šādā sistēmā var sagatavot ūdeni speciāli laistīšanai, pievienojot tam nepieciešamās minerālvielas un pH regulētājus. Turklāt tvertnē ūdens būs siltāks un augiem patiks labāk nekā aukstais ūdens no centrālā ūdensvada.

Daudzus augus, piemēram, tūjas, pēc iestādīšanas ilgāku laiku nepieciešams laistīt pastāvīgi, tāpēc pieredzējuši dārzu ierīkotāji ļoti bieži līdz ar daiļdārza iekopšanu mudina izveidot arī pilienlaistīšanas sistēmu.