Dietologi ir pārliecināti, ka zivju konservi jāēd katram. Lūk, kāpēc
foto: Pexels.com/@Karen Laårk Boshoff
Noderīgi ikdienā

Dietologi ir pārliecināti, ka zivju konservi jāēd katram. Lūk, kāpēc

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Zivju konservi - tuncis, lasis, sardīnes un anšovi - ir ļoti populāri. Lai gan ir cilvēki, kuriem tie neiet pie sirds, bet velti...

Kāpēc cilvēkiem patīk zivju konservi

Ar zivju konserviem saprot zivis, kas pagatavotas un konservētas hermētiskā burciņā. Viens no pievilcīgākajiem zivju konservu aspektiem ir derīguma termiņš, jo konservēšanas process palīdz saglabāt zivis svaigas un drošas lietošanai ilgāku laiku bez ledusskapja. Tas ir arī labs variants tiem, kas dodas pārgājienos, jo zivju konservi ir portatīvs olbaltumvielu avots, kas nav jāatdzesē vai jāgatavo, norāda "Yahoo! Life" dietologi.

Zivis var ēst gan patstāvīgi, gan lietot dažādos ēdienos, piemēram, salātos, sviestmaizēs, ar makaroniem.

Vai zivju konservi ir veselīgi

Dietologi zivju konservus akceptē daudzu iemeslu dēļ. Tie satur daudz vitamīnu, piemēram, B12 un D vitamīnu, kā arī minerālvielas, piemēram, kalciju un selēnu.
Dietoloģe Roma Kleinere pastāstīja, ka zivis, vienalga, vai tās ir konservētas vai svaigas, ir "llabākais uzturs smadzenēm". Īpaši tas attiecas uz treknām zivīm, piemēram, lasi, tunci un skumbriju, kurā ir omega-3 taukskābes.

Dietoloģe Mišela Rautenšteina pastāstīja, ka zivju konservi ir arī bagāti ar augstvērtīgu olbaltumvielu. Parasti zivju konservi satur 20 līdz 25 gramus olbaltumvielu uz 100 gramiem.
Rautenšteins norāda, ka viena no daudzu zivju konservu veidu priekšrocībām veselībai ir ēdami kauli. Pēc viņas teiktā, tādu zivju kauli kā sardīnes un lasis "konservēšanas laikā tiek mīkstināti, nodrošinot ievērojamu kalcija un D vitamīna avotu". Šīs uzturvielas ir ļoti svarīgas stipru kaulu uzturēšanai, sirds ritma regularitātei un pareizai asins recēšanai.

Zivju konservu mīnusi

Jāpievērš uzmanība nātrija saturam zivju konservos, īpaši sālī vai mērcēs, jo nātrija pārpalikums var veicināt asinsspiediena paaugstināšanos.

Vēl viens moments, kam jāpievērš uzmanība - iespējamā bisfenola A (BPAs), ķīmiskās vielas klātbūtne, ko izmanto plastmasu ražošanā. 

Vēl viens moments, kas jāņem vērā, ir dzīvsudraba saturs zivju konservos. Dzīvsudrabs, smagais metāls, ar laiku var uzkrāties organismā un radīt veselības problēmas. Konservēts tuncis, tāpat kā skumbrija, visbiežāk satur dzīvsudrabu.

Tēmas