Top 5 vegānu gardumi Jāņu galdam: receptes un produkti
foto: Ilustratīvs attēls.
5 augu valsts gardumi, kas iepriecinās saulgriežu svētku viesus.
Garšīgi

Top 5 vegānu gardumi Jāņu galdam: receptes un produkti

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Jāņi daudziem latviešiem asociējas ar gaļas un siera ēdieniem, tomēr arī ar augu valsts produktiem var uzklāt ļoti garšīgu un tradicionālu Jāņu galdu. Latviešu virtuves bagātība un garšu daudzveidība ļauj pagatavot lieliskus ēdienus no dārzeņiem, pākšaugiem un citiem vegāniskiem produktiem, kas nereti ir veselīgāki par dzīvnieku valsts ēdieniem.

Lai iedvesmotu iepazīt augu produktus tuvāk, tālāk ir aprakstīti 5 augu valsts gardumi, kas iepriecinās saulgriežu svētku viesus.

1. Sojšliks jeb sojas šašliks

Ņemot vērā, ka gaļas šašliks lielāko daļu garšas un smaržas gūst no marinādes, sojšliks ir lielisks aizstājējs šim dzīvnieku valsts produktam. Sojas šašliku var marinēt līdzīgi kā gaļas šašliku, iegūstot ļoti līdzvērtīgu garšu un tekstūru. Šis ēdiens ir olbaltumvielām bagāts un nesatur holesterīnu. Nereti tieši sojšliks ir Jāņu ēdienu favorīts pat gaļēdāju vidū.

Recepte: Sojšliks maigajā majonēzes marinādē

Sastāvdaļas (2–4 porcijas):

120 g sauso sojas šķēlīšu
100 ml sojas mērces
30 g cukura
450 g augu valsts majonēzes (piem., Spilva 4 sezonu, Hellmann’s Vegan, Sojalita)
1 sīpols
1 citrons
Bunte svaigu diļļu

Pagatavošana:

1. Katliņā ielej 500 ml ūdens, pievieno sojas mērci un cukuru.
2. Pievieno sojas gaļas gabaliņus un uzvāra. Ņem nost no uguns un atstāj gaļu šķidrumā, līdz tā atdziest.
3. Nokāš un no sojas gabaliņiem ar rokām izspiež lieko šķidrumu.
4. Pannā uzkarsē nedaudz eļļas, un liek sojas gaļas gabaliņus cepties, līdz vietām tie kļūst brūni un kraukšķīgi no abām pusēm.
5. Sagriež šķēlītēs sīpolu un citronu. Liek bļodā un pievieno majonēzi, smalki sakapātas dilles, sāli un piparus pēc garšas un sojas gaļu. Visu kārtīgi samaisa un atstāj uz nakti marinēties.
6. Sprauž uz iesmiem un cep uz grila vai krāsnī 200 °C uz 10 min.

2. Vegānisks Jāņu siers

Arī pēc šī klasiskā Līgo svētku ēdiena nebūs jāilgojas, saulgriežos izvēloties augu valsts ēdienus. Pagatavots no augiem, šis siers ir vieglāks un veselīgāks, un nezaudē tradicionālo garšu, pateicoties ķimenēm. To var viegli pagatavot pats vai arī gatavu iegādāties augu valsts produktu veikalos.

Recepte: Līgo svētku siers no ķimenēm

Sastāvdaļas:

50 g turku zirņu milti
2 ēdamk. rauga pārslas
1/2 tējk. sāls
1 tējk. sinepju pulveris
1 – 2 ēdamk. ķimenes
2 ēdamk. ābolu etiķis
1 tējk. miso pasta (vari aizstāt ar papildus sāli vai tamari/sojas mērci)
120 + 100 ml ūdens

Pagatavošana:

Sajauc kopā turku zirņu miltus, rauga pārslas, sāli, sinepju pulveri, ķimenes un izmaisi.
Sāc pakāpeniski pievienot 120 ml ūdens un izmaisi līdz esi ieguvis vienmērīgu konsistenci.
Iemaisi masā ābolu etiķi un miso pastu. Izmaisi kārtīgi, lai viss būtu vienmērīgi sajaucies.
Uzkarsē katliņā 100 ml ūdens un pagaidi līdz sāk burbuļot.

Pievieno sajaukto siera masu un maisi bez apstājas līdz tā sabiezē un kļūst stingra. Tas kopumā varētu aizņemt 3 – 5 min.

Izied kādu mazāku bļodiņu ar eļļu un ieklāj tajā sagatavoto masu. Izlīdzini vienmērīgā kārtā un ļauj tai atpūsties apmēram stundu līdz tā ir kļuvusi stingra.

Gatavs! Griez šķēlītēs, liec uz maizes vai ēd tāpat vien.

3. Smeķa pīrādziņi ar kūpinātu tofu

Tofu ir viens no populārākajiem vegāniskajiem produktiem, kas ir atrodams teju katrā Latvijas pārtikas veikalā. Tā daudzo pagatavošanas iespēju dēļ no tofu var pagatavot pat pīrādziņus, kas pēc garšas un tekstūras ļoti atgādina speķa pīrādziņus, taču ir ar ievērojami zemāku tauku saturu.

Recepte: Smeķa pīrādziņi

Sastāvdaļas (12 gab.):

175 g kūpināta tofu
1/2 iepakojums jeb 3 plāksnes kārtainās Tešla mīklas
4 ēdk. Spilva “4 sezonu” majonēzes
1 sīpols

Sojas piens pīrādziņu apsmērēšanai (pēc izvēles)

Pagatavošana:

1. Mīklas plāksnes izklāj uz cepešpannas, kas apklāta ar cepampapīru, un atstāj atkausēties (aptuveni 30 min). Uzliek karsēties cepeškrāsni uz 190 grādiem.
2. Tikmēr smalki sagriež sīpolu un tofu. Samaisa ar vegānisko majonēzi, un pildījums ir gatavs! 
3. Mīklas plāksnes izrullē, līdz izveidojas kvadrāts. Pārgriež katru izrullēto plāksni četrās vienādās daļās, tā lai veidojas četri mīklas kvadrātiņi.
4. Uz katra mīklas kvadrātiņa liek apmēram 1 ēdk. pildījuma, tad aizloka mīklu, tā lai veidojas trijstūra veida pīrādziņi. Ar dakšiņu kārtīgi aizspiež mīklas maliņas.
5. Lai pīrādziņi sanāktu zeltaini, tos viegli apsmērē ar sojas pienu (ja izmanto).
6. Liek uz cepešpannas un cep krāsnī uz 15-20 min 180 °C temperatūrā.

4. Burkānlasis

Tradicionālajā latviešu virtuvē un Jāņu svētku galdā nereti vietu ieņem arī zivju produkti, taču līdzīgu un tikpat baudpilnu garšu var panākt arī no augiem. Burkānlasis satur mazāk kaloriju nekā lasis, un izraisīs pārsteigumu pat īstu zivēdāju sejās. 

Recepte: Burkānlasis

Sastāvdaļas:

4-5 lieli burkāni
Marinādei:
5-6 ēdk. olīveļļas
3 nori lapas
½ citrona
2 tējk. ābolu etiķa
2 tējk. šķidro dūmu garšviela vai kūpinātas paprikas garšviela
6-7 ēdk. sojas mērces
Šķipsna sāls un pipari

Pagatavošana:

1. Izvāra burkānus ar mizu.
2. Kad burkāni gatavi, tos atdzesē un nomizo. Sagriež smalkās šķēlītēs.
3. Izspiež sulu no citrona, smalki sakapā nori lapas.
4. Sajauc visas marinādes sastāvdaļas un lej virsū sagrieztajiem burkāniem.
5. Burkānus atstāj marinādē vismaz 24 stundas.

5. Plātsmaize vai drumstalkūka

Augļi un ogas ir pilni vērtīgiem vitamīniem un lieliski iederas augu valsts desertos. Dažādas plātsmaizes vai drumstalkūkas ir izcils papildinājums Jāņu svētku galdam.

Recepte: Ogu drumstalkūka

Sastāvdaļas:

300 g kviešu milti
150 g margarīna
200 g cukura
šķipsna sāls
400 g ogu
50 ml ūdens
2 tējk. vaniļas cukurs
1 ēdk.pārtikas ciete

Pagatavošana:

1. Bļodā samīca miltus ar margarīnu, cukuru un šķipsniņu sāls.
2. Atveramo veidni (26 cm diametrā) izklāj ar cepampapīru un izklāj ⅔ no sagatavotās mīklas kā pamatni. Izveido apmēram 3 cm augstu maliņu. Vairākās vietās mīklu sadursta ar dakšiņu.
3. Cepamtrauku liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsni uz 180 °C.
4. Katliņā uz vidējas uguns līdz vārīšanās temperatūrai uzkarsē ogas, ūdeni, 50g cukura un vaniļas cukuru.
5. Tikmēr bļodā sajauc cieti ar 2 ēdk. ūdens.
6. Tiklīdz ogas sāk vārīties, pievieno cieti, atkal uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un izklāj uz kūkas pamatnes.
7. Atlikušo mīklu sadrupina, lai veidojas drumstalas. Izklāj uz kūkas virspuses un turpiniet cept vēl 35–40 minūtes, līdz tā kļūst zeltaini brūna.

Šie gardie augu valsts ēdieni padarīs Jāņu svinēšanu īpašu un piedāvās garšu baudījumu, kas ir gan veselīgs, gan svētku cienīgs. Lai Līgo svētki būtu bagāti ar garšīgiem un tradicionāliem ēdieniem, nav jābaidās eksperimentēt ar augu valsts produktiem.

Iedvesmu jauniem garšu eksperimentiem varat arī smelties, aplūkojot "Gada augu produkts 2023" uzvarētāju sarakstu jeb pircēju iemīļotākos jaunos augu valsts produktus. Starp tiem noteikti atradīsies Jāņu galda cienīgs gardums.