Rīcības plāns: kā iznīdēt aveņu-zemeņu smecernieku
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Rīcības plāns: kā iznīdēt aveņu-zemeņu smecernieku

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Aveņu-zemeņu smecernieks ir maza vabolīte ar garu snuķi, kas iedēj olas zemeņu un aveņu ziedpumpuros, dažkārt arī kazeņu pumpuros. No olām attīstās kāpuri, kas pārtiek no ziedkāta sulas; sūc to tik ilgi, līdz ziedkāts un pumpurs izžūst un sakalst. 

* Lai iztraucētu smecernieku, agrā pavasari irdini augsni ap zemenēm, avenēm un kazenēm. Kad dienas kļūst siltākas, dodies improvizētās medībās. Agri no rīta, kad jau ir gaišs, bet diena vēl nav iesilusi, zem zemeņu cera paklāj gaišu audumu vai plēvi, pakrati ceru un salasi nobirušos smecerniekus. Tie būs gausi bēgļi, jo rīta vēsumā vēl jutīsies gluži stīvi. 
* Tuvojoties ziedēšanai, starp zemenēm un avenēm izvieto dzeltenās vairoglīmlpaiņas un ap augiem izkaisi sasmalcinātas skujas. Skujkoku aromāts smecerniekus atbaida. Tiesa, vecās skujas katru dienu būs jāsavāc un jāber jaunas, lai aromāts būtu pietiekami spēcīgs. 
* Smecernieki ir gardēži, tāpēc tiem vari taisīt gardumu lamatas. Piepildi trauku ar alu vai saldu šķidrumu un novieto starp aveņu un zemeņu stādījumiem. 
* Tiklīdz pamani kādu smecernieka kāpura bojātu ziedpumpuru, noņem to un iznīcini!

foto: Shutterstock

Kam vēl jāpievērš uzmanība? 

Lai zemenes neslimotu ar pelēko puvi, kas bojā ogas un lapas, centies nodrošināt labu gaisa apmaiņu ap stādiem. Pārāk sakuplojušiem ceriem var izgriezt daļu lapu. Kad nolasītas pēdējās ogas, lapas nopļauj vai nogriez un sadedzini, taču nedari to ļoti sausā un karstā laikā, lai augi neizkalst.
Pret zemeņu miltrasu, kas bojā lapas un ogas, veidojot apsarmi, nekas cits nelīdzēs tik labi kā ķīmiskie līdzekļi. Var stādīt pret miltrasu izturīgas šķirnes, piemēram, ‘Polka’, ‘Korona’, ‘Induka’ un citas.