Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kaķis cieš no pārlieku lielas suņa mīlestības. Vai tā ir problēma?
foto: Shutterstock
Jo aktīvāks suns, jo grūtāka dzīve tam līdzās var būt kaķim.
Mūsu mīluļi

Kaķis cieš no pārlieku lielas suņa mīlestības. Vai tā ir problēma?

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

“Mūsmājās apmēram vienā laikā ienāca kucīte un kaķēns. Suns ir augumā lielāks un nemitīgi neliek mieru kaķim – ņem zobos, staipa apkārt. Neizskatās, ka gribētu sakost vai pat apēst, bet izskatās traki,” sūdzas “Kas Jauns Avīzes” lasītāja Mārīte, dēvējot to par sava veida mobingu.

“Kas Jauns Avīze” lūdza šo situāciju komentēt Liepājas veterinārārstam ar ilggadēju pieredzi Dzintaram Tīdam.

“Parasti būtu spēcīgākā ietekme uz vājāko, bet mēs ļoti bieži redzam, ka tas vecais mājas saimnieks, kas citreiz ir kaķis, diezgan kārtīgi izdresē suni. Un nav pat svarīgi, cik suns sver, jo dažreiz kaķi ir tiešām kārtīgi saimnieki,” novērojis Tīds.

Tomēr gadās arī redzēt, ka suns neliek mieru mincim, ļoti laiza, pat bāž kaķa galvu mutē. Veterinārss skaidro, ka tā nav nekāda nežēlība, bet pārlieku liela mīlestība.

“Kad mājās ienāk tā dēvētie aktīvie suņi, piemēram Džeka Rasela terjers vai pundurpinčeri, tie neļauj kaķim mierīgi dzīvot. Ja kaķis grib pagulēt, palaiskoties, kad vēlas, uzēst, tad citreiz suņi to vienkārši neļauj darīt. Un kaķi ir stresā, spiesti dzīvot kaut kur uz plauktiem, augstākā stāvā, kur suņi netiek klāt. To pašu redzam, kad ģimenē ir jau kaķis un ienāk otrs,” stāsta Tīds.

Tomēr runāt par suņu mobingu pret kaķiem neesot ļoti nopietni. “Cita lieta, ja runā par suņiem, kas ir sētā ārpus mājas, tur gan ir tādi, kurus mēs citreiz saucam par kaķu nāvēm,” Tīda klīnikas aprūpē ir suņi, kuru medicīnas vēsturē ir daudzi nokosti kaķi – saimniekam ne vienmēr izdevies noturēt.

Tajā pašā laikā ar savu mājas vai sētas kaķi šāds suns var sadzīvot saticīgi, kamēr svešu kaķi vajā. “Nevar teikt, ka tie būtu ļoti agresīvi pret cilvēku. Tur pārsvaru ņem medību gars, un saprāta širmis aizveras. Ir arī viena daļa, kas noķer kaķi, bet tad nezina, ko darīt, jo prieks bija skriet pakaļ,” teic Tīds.

Arī kaķi bieži ir ļoti neganti pret suņiem. “Mums ir tikpat daudz veco kaķu, kas apceļ jaunos kucēnus, jo kaķis mājā ir galvenais vadonis, neatkarīgi no tā, ka suns beigās izaug ap 30 līdz 40 kilogramiem svarā. Tādos gadījumos šis suns pielīp cilvēkam kā košļene pie kurpes, un dzīve ir pagrūta. Tas viss nav vienkārši, gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem ir dažādi uzvedības un sadzīvošanas modeļi.”

Kā šādos gadījumos rīkoties? Noteikti jāpārdomā, ja mājās jau ir dzīvnieks, vai jaunpienācējs neradīs lieku stresu. Gadās, ka, labu gribot, kāds no ielas atnes kaķi, kuram tek acis un šķauda, kas beidzas ar to, ka saslimst arī vecais kaķis.

“Kaut kas līdzīgs kā ar cilvēkiem. Tas nav tik vienkārši, ka mēs divus varam ielikt vienā divistabu dzīvoklī, būs mīlestība un prieks. Drīzāk greizsirdība, stress vairāk nekā mīlestība un prieks,” salīdzina Tīds.