foto: Shutterstock
Kā veidot tomāta stādu, lai būtu liela raža?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 9. jūnijs, 07:10

Kā veidot tomāta stādu, lai būtu liela raža?

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Starp gurķu un tomātu audzēšanas entuziastiem ik gadu izceļas karstas diskusijas par to, kā šos augus pareizi veidot. Diskusijā iesaistāmies arī mēs – raudzīsim saprast, kā un ko darīt.

Pirmā lieta, ko der atcerēties, audzējot tomātus, – tie regulāri jāpietin vai jāpiesien pie atbalsta. Svarīgi, lai piesieta būtu arī galotnīte! Ja galotne slīgst uz leju, tas veicina pazaru augšanu, turklāt galotne var vienkārši nolūzt. Tomātam regulāri izknieb pazares, kad tās izaugušas 2–3 cm garas; tad izkniebtās atvases vieta ātri sadzīs, jo rētiņa būs pavisam maza. Ja pazarēm ļausi augt garākām, tās atņems spēku ziediem, un daļa aizmetušos augļu var nobirt. Izgriez arī pazares ziedķekaru galos. Ar lapu griešanu gan nesteidzies, to dari tikai tad, kad tomātu stādi ir pilnībā izveidojušies un sāk sārtoties pirmo ķekaru augļi. Tad līdz pat šim ķekaram vari ņemt nost visas lapas, bet nedari to vienā reizē. Parasti reizi nedēļā noņem vienu vai divas lielākās lapas.

Tomēr ir arī cits viedoklis. Kāds tas ir, uzzināsi 100 labu padomu jūnija numurā. Žurnālā arī uzzināsi, kā veidot gurķa stādu, lai tas ražotu bagātīgi un ilgi.

100 labus padomus var iegādāties preses tirdzniecības vietās vai digitālā versijā šeit