Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Latvijā top izglītojošas spēles sēņu iepazīšanai
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Latvijā top izglītojošas spēles sēņu iepazīšanai

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Mikologu biedrība ir uzsākusi izglītojošu sēņu spēļu izstrādi, lai iepazīstinātu ar sēņu sugām, to lomu cilvēka dzīvē, atpazīšanu, ekoloģiju, sastopamību un pielietojumu, informēja biedrībā.

Patlaban top sēņu alfabēts, spēle dažādu sēņu sugu un to lietojumu iepazīšanai un iztēli rosinošs sēņu rēbuss. Spēļu sākotnējās versijas varēs aplūkot klātienē 24. un 25. maijā, "Meža dienās" Tērvetē.

foto: Latvijas Mikologu biedrība
Sēņu alfabēts: Austrijas agrene.
Sēņu alfabēts: Austrijas agrene.

Sēnes iesaistās ekosistēmu atjaunošanas procesos, piemēram, piepes, noārdot koksni un augu atliekas, dod jaunu iespēju un līdz ar to - dzīvību citiem organismiem. Sēnes, kas veido ciešu un abpusēji izdevīgu sadarbību (mikorizu) ar augiem, spēj uzlabot augu apgādi ar barības vielām un pat kalpo par savdabīgu “pazemes internetu”.

foto: Latvijas Mikologu biedrība
Sēņu iepazīšanas spēle: priežu baravika.
Sēņu iepazīšanas spēle: priežu baravika.

Sēnes arvien plašāk izmanto pārtikas rūpniecībā un medicīnā, no micēlija izgatavo skaņu izolējošus un siltināšanas materiālus, iepakojumu, papīru un pat ādu. Sēnes ir būtiska un neatņemama dabas daļa, un cilvēka dzīve bez sēnēm nav iedomājama, atgādina biedrībā. Sēņošana un sēņu vākšana it Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma daļa, un bērnu izglītošana ir nozīmīgs ieguldījums šīs tradīcijas turpināšanā.

Spēles izgatavo Latvijas Mikologu biedrība ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu projekta “Vides izglītības pilotprogramma “Sēņu grozs” - atbildīga dzīvesveida veicināšanas instruments” ietvaros.

Latvijas Mikologu biedrība ir dibināta 2003. gadā, un tās mērķi ir Latvijas sēņu, gļotsēņu un ķērpju izpēte, sēņu zinību popularizēšana un izplatīšana sabiedrībā, dažādu izglītojošu pasākumu īstenošana.