foto: Shutterstock
Ceriņus lauzt ir absolūti nepareizi! Un citi vērtīgi padomi reibinoši skaisto ceriņu mīļotājiem
Noderīgi ikdienā
2024. gada 20. maijs, 06:55

Ceriņus lauzt ir absolūti nepareizi! Un citi vērtīgi padomi reibinoši skaisto ceriņu mīļotājiem

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Pasaulē ir vairāk nekā 200 dažādu ceriņu šķirņu, un dažas no tām var dzīvot pat vairāk nekā 100 gadu. Latvieši ceriņus ir īpaši iemīļojuši, un maijā tie ar savu smaržu reibina visās malās.

Kā apgriezt, lai dāsni ziedētu?

Ziedkopas košumkrūmam veidojas uz iepriekšējā gada zariem, kas atrodas vainaga augšdaļā. Ja vājos ziedkopu dzinumus nogriezīsi, atlikušās ziedēs iespaidīgi, turklāt, ierobežojot ziedkopu skaitu, radīsi labvēlīgus apstākļus to dzinumu attīstībai, uz kuriem ceriņš ziedēs nākamgad.

● Ja ceriņam atstāsi visas ziedkopas, kādā brīdī to būs tik daudz, ka jaunie dzinumi blakus ziedkopām vairs neaugs, jo visi auga spēki aizies ziedēšanai. Ja šajā situācijā neko nedarīsi, nākamajā gadā krūms neziedēs vai ziedēs pavisam maz. Labot to var, nogriežot daļu ziedkopu, taču nevis ziedēšanas beigās, bet pašā sākumā.

● Ceriņam ziedpumpuri veidojas spēcīgo dzinumu augšdaļā, tāpēc pieaugušiem augiem tos nesaīsini. Izņēmums ir krūma vai atsevišķa stumbra formēšana.

● Praktiķi apgalvo, ka noziedējušās ziedkopas nav jānogriež, turklāt apgriezt tās pieaugušam ceriņam nav iespējams. Noziedējušās ziedkopas labāk nogriezt estētisku apsvērumu dēļ, taču tas jādara, netraumējot ziedkopai tuvākos lapainos dzinumus.

● Pavisam nepareizs ir mīts par to, ka ceriņš labāk ziedēs, ja to lauzīs. Zaru laušana kropļo krūmu un lauzuma vietās ļauj ieperināties infekcijai, kā arī kaitē normālai vainaga attīstībai. Gaidāmā uzlabojuma vietā ceriņš tiek traumēts un nākamajā gadā pilnvērtīgi nezied.

foto: Shutterstock

 Kas jādara, lai ilgāk stāv vāzē?

● Labāk ceriņa griešanu paredzēt laikus un pavasara krūma apgriešanā šim nolūkam atstāt zarus vai stumbriņus, kas citādi tiktu nogriezti. No tādiem zariem ziedkopas var nogriezt, nebaidoties traumēt augu, un vienlaikus var izzāģēt arī zarus.

* Labāk negriez ziedkopas garos kātos ar lapām, lai nekaitētu nākamās sezonas ziedēšanai.

● Griez ceriņus agri no rīta vai vēsā laikā, tad tajos būs vairāk valgmes un var cerēt, ka tie vāzē stāvēs ilgāk. Raugies, lai ziedkopā ir atvērušās apmēram divas trešdaļas ziedu – pumpuri grieztajiem ceriņiem praktiski neatveras. Lapas noņem uzreiz – iztvaikojums no tām būtiski paātrina ziedkopu vīšanu. Ja kompozīcijai nepieciešamas lapas, pievieno lapainus zarus atsevišķi.

● Ja iespējams, nogrieztās ziedkopas paturi ledusskapī vai telpā, kur temperatūra ir 2–6 grādi. Īpaši svarīgi tas ir, ja ceriņi griezti karstā laikā vai ilgi transportēti.

foto: Shutterstock

Vai var ierobežot atvases?

Pateicoties spēcīgajai sakņu sistēmai, ceriņi ir ļoti izturīgi un pieticīgi, bet čakli jaunu atvašu dzinēji. Ja atvases neierobežo, tās ātri izplešas un sāk augt pat vairāku metru attālumā no ceriņa, izspiežot citus augus.

* Ceriņu, īpaši potēto, stādi pēc iespējas seklāk – tad tas mazāk dzīs atvases.

* Ja ceriņš aug zālājā, regulāri to pļauj, lai neļautu izaugt jaunajām atvasēm.

* Atvases, kas aug tuvu stumbram un kuras nevar nopļaut, nogriez, tiklīdz tās ir parādījušās. 

* Ja ir iespēja, atvases izrauj ar visu sakni un nogriez iespējami tuvāk mātes ceriņa stumbram. Tomēr pat tad nav garantijas, ka zemē nebūs palicis mazs saknes gabaliņš, no kura var izaugt jauna atvase.

* Ap ceriņu 1–1 ½ m rādiusā ieroc jumta seguma, koka vai metāla plāksnes bez caurumiem 40–50 cm dziļumā un ievieto tā, lai 5–10 cm būtu virs zemes. Ja ceriņu šādi ierobežo, tam vajag vairāk mēslojuma, jo saknēm pieejama mazāka teritorija, no kuras uzņemt barības vielas.

* Biezs mulčas slānis arī ierobežo atvašu augšanu, padara tās vājas, un tad tās var viegli izraut.  

Augststumbra ceriņš

Latvijā ceriņi aug vai katrā sētā un dārzā, bet retāk sastopami ir kompaktie un ļoti dekoratīvie augststumbra ceriņi. Tie ziedēšanas laikā ir īpaši krāšņi, jo uz viena kāta var uzpotēot uzreiz vairākas šķirnes. Kopt augststumbra ceriņu ir vieglāk nekā tā krūmveida brāļus, jo nevajag nepārtraukti izgriezt ataugas un jaunos dzinumus.

Pirmos trīs gadus augststumbra ceriņam neaug sakņu atvases jeb ataugas, tāpēc formas uzturēšanai izgriez tikai vecos dzinumus, sānu pumpurus un dzinumus. Kad sāk augt atvases, rūpīgi tās nogriez, lai kociņš nezaudē dekoratīvo formu. Pēc ziedēšanas apgriez noziedējušās ziedkopas, lai dzinumi nepalēninātu augšanu. Pirmos gadus ieteicams nogriezt apmēram pusi atplaukušo ziedkopu, lai stimulētu bagātīgu ziedēšanu nākamajā sezonā. Ceriņus griez tikai ar asu dārza instrumentu. Lauzt zariņus un ziedkopas nedrīkst, jo tas var veicināt auga saslimšanu.

Zied ceriņi Dobelē 15.05.24.

Dobeles ceriņi gatavojas ziedēšanas pilnbriedam.

gallery icon
21