foto: Publicitātes foto
Dažādas agroplēves – augu aizsardzībai un augšanas veicināšanai
Noderīgi ikdienā
2024. gada 8. maijs, 09:41

Dažādas agroplēves – augu aizsardzībai un augšanas veicināšanai

Reklāmas projekts

Teju ikviena dārzkopja krājumā ir vismaz pāris agroplēvju – tas ir uzticams palīgs kā augu pasargāšanā no vides iedarbības (karstuma, pārmērīgas saules gaismas, salnas), tā arī augšanas veicināšanā. Pielietojums ir atkarīgs no agroplēves veida: augu augšanu sekmē melnās agroplēves, savukārt baltās agroplēves visbiežāk izmanto augu aizsardzībai pret pārmērīgu karstumu, saules gaismu (augiem ēnmīļiem) vai bīstamām vasaras nakts salnām, kas bieži skar kartupeļus.

Balta agroplēve – augu pasargāšanai no pārmērīgas saules gaismas

Dārzniecībā bieži izmanto baltas agroplēves. Tās lielākoties izvēlas gadījumos, kad ir nepieciešams augus pasargāt no vides faktoru iedarbības. Gaišās krāsas dēļ agroplēve atstaro gan saules gaismu, gan karstumu, zem plēves veidojot augiem optimālu mikroklimatu.

Tā kā baltās agroplēves atstaro visus saules gaismā esošos krāsas viļņus, fotosintēzei nepieciešamā zilā un sarkanā gaisma arī tiek limitēta līdz optimālam un dabiskam līmenim.

MAIDINA interneta vietnē atradīsiet baltas agroplēves dažādos formātos – gan standarta izmēra plēves iepakojumos, gan pielāgojama garuma agroplēves apjomīgos ruļļos.

Melnas agroplēves un agrotīkli – siltumu mīlošiem augiem

Līdzās baltai agroplēvei dārznieki izmanto arī melnu agroplēvi. Melnā agroplēve saules gaismu un siltumu neatstaro, bet absorbē, tāpēc tā ir lieliski piemērota siltumnīcas augu (gurķu, cukīni, bazilika u.c.) audzēšanai.

Ja baltā agroplēve ir paredzēta augu pasargāšanai no pārmērīgas saules gaismas, tad melns agrotīkls rada gluži pretēju efektu – tas zem sevis veicinās siltuma uzkrāšanos un gaismas staru koncentrēšanu, radot saulmīļu un eksotisku augu augšanai nepieciešamos apstākļus.

Agroplēve zemenēm – cīņai ar nezālēm

Zemeņu lauks ir ļoti iemīļota nezāļu augšanas vieta. Nezālēm savairojoties, zemenēm tiek atņemtas augšanai nepieciešamās barības vielas, piemēram, slāpeklis, un ogu raža var iznākt krietni mazāka nekā plānots.

Lai efektīvi cīnītos ar nezālēm, zemeņu laukam teicami piemērota ir agroplēve pret nezālēm. Ierobežojot saules gaismu vietās ap zemeņu stādiem, tā spēj pilnībā nomākt nezāļu augšanu un nodrošināt bagātīgu zemeņu ražu.

Agroplēve pret salnām – kartupeļiem un citiem dārzaugiem

Jūnija salnas ikvienam dārzniekam var radīt galvassāpes. Īpaši jutīgi pret salnu ir kartupeļi, tāpēc to pasargāšanai visbiežāk izmanto agroplēves. Tās efektīvi aiztur aukstumu un naktī rada optimāli siltu mikroklimatu. Mazākiem kartupeļu laukiem izdevīgāka būs noteikta izmēra agroplēve, bet lielākām platībām var izmantot ruļļu veidā iepakotas agroplēves. MAIDINA piedāvā iegādāties ērti izmantojamu agroplēvi ruļļu veidā, padarot tās uzklāšanu sevišķi parocīgu.

Tēmas