foto: ekrānuzņēmums no Latvijas Dabas fonda video
Arī šogad viss beidzies skumji. Durbes jūras ērgļu ligzdā nav palikusi neviena Mildas ola
Krauklis sagrābj pirmo no divām Mildas olām.
Mūsu mīluļi
2024. gada 27. aprīlis, 18:10

Arī šogad viss beidzies skumji. Durbes jūras ērgļu ligzdā nav palikusi neviena Mildas ola

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālā tīkla “Facebook” grupā “Jūras ērgļi Durbē” parādījusies skumja informācija, jo 27. aprīļa pēcpusdienā daudzu iedzīvotāju novērotajā ligzdā bija parādījies krauklis.

Neraugoties uz sava partnera pazušanu pirms vairāk nekā divām nedēļām, Milda turpināja rūpēties un sildīt savas abas olas. Atvairīja sveša ērgļa uzbrukumus un pie iespējas devās pēc pārtikas. Pagājušajā naktī Milda savā ligzdā vairs neatgriezās un to laikam pamanīja arī citi putni.

Kā ziņo grupas biedri, krauklis ligzdā pirmo reizi ieradās 15:50 un ātri vien vien olu aizstiepa prom. Vien dažas minūtes vēlāk krauklis vēlreiz izmantoja Mildas prombūtni un aiznesa arī otru olu.

Interesanti, ka desmit minūtes vēlāk, ap 16:03 krauklis vēlreiz atgriezās, lai pārbaudītu, vai ligzdā nav atrodama vēl kāda ola.

Jauns.lv jau vēstīja, ka kopš 12. aprīļa vakara Durbes ērgļu ligzdā nav atgriezies ērgļu tēviņš Hugo, pēc kura pazušanas visu šo laiku abas olas sildīja ērgļu mātīte Milda. Viņai ligzdā bija nācies ilgstoši palikt bez ēdiena, kā arī bija jācīnās ar svešu jūras ērgli, kas vairākkārt parādījās ligzdā.

Ornitologs Jānis Ķuze, redzot ligzdā notiekošo, jau iepriekš bija visai skeptisks, ka Mildas no mildās olām varētu izaugt jauni putni: "Vērojot šobrīd ligzdā notiekošo, jāpatur prātā, ka tikai aptuveni 60% apdzīvoto ligzdu notiek sekmīga ligzdošana - atlikušajos 40% ir iespējami visdažādākie iemesli, kādēļ nav nonākts līdz jaunajiem putniem, kas sasniedz lidotspēju. Šis ir viens piemērs, turklāt mums jau labi zināms, jo līdzīgu situāciju esam pieredzējuši 2021. gadā. Iespēja, ka šajā ligzdā šogad ligzdošana būs sekmīga, ir ļoti maza.”

“Protams, var gadīties arī pilnīgi negaidīta notikumu attīstība, arī jau pieminētais gadījums trīs gadus atpakaļ, lai gan beidzās ar mazuļu bojāeju, izvērtās negaidīti, ligzdošanā iesaistoties svešam putnam,” iepriekš pieņēmumu izteica Ķuze.

Par Hugo prombūtnes iemesliem viņš nevēlējās spekulēt, jo variantu ir daudz un īsto mēs, visdrīzāk, nekad neuzzināsim.