foto: Shutterstock
Pēc fosiliju atradumiem identificē senu, gigantisku jūras rāpuli
Mūsu mīluļi
2024. gada 18. aprīlis, 15:34

Pēc fosiliju atradumiem identificē senu, gigantisku jūras rāpuli

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Britu zinātnieki ir apzinājuši, iespējams, lielāko jūras rāpuli, kāds jebkad ir peldējis jūrā, kura garums ir analogs diviem autobusiem.

Radījums dzīvoja apmēram pirms 202 miljoniem gadu, laikā, kad dzīvi bija arī dinozauri.

Tā pārakmeņojušos žokļa kaulu Somersetas pludmalē Apvienotajā Karalistē 2016. gadā atrada fosiliju mednieks, bet četrus gadus vēlāk - 2020. gadā - kāds tēvs un meita atrada vēl vienu rāpuļa žokļa kaulu.

Eksperti tagad apgalvo, ka fosilijas ir piederējušas diviem milzīgiem ihtiozauru rāpuļiem, kuru garums varēja sasniegt pat 25 metrus. Tādējādi attiecīgā būtne izmēru ziņā pārsniegusi pat milzīgo pliozauru, kura galvaskausu atrada Dorsetas klintīs un kurš bija vērojams Deivida Attenboro dokumentālajā filmā "Milzu jūras briesmonis".

"Pamatojoties uz žokļa kaulu izmēru, no kuriem viens garumā pārsniedz vairāk nekā metru un otrs - divus metrus, mēs varam secināt, ka viss dzīvnieks būtu bijis apmēram 25 metrus garš, apmēram tikpat garš kā zilais valis," apgalvo Bristoles universitātes paleontologs, doktors Dīns Lomakss.

Bet viņš saka, ka ir vajadzīgi vairāk pierādījumu, piemēram, vesels galvaskauss un skelets, lai apstiprinātu precīzu būtnes izmēru, jo līdz šim ir atrasti tikai daži skeleta fragmenti.

Milzu ihtiozaurs izmira krīta-terciāra ēras masveida izmiršanas rezultātā. Ihtiozauri, kas apdzīvoja planētu, nekad vairs nesasniedza milzīgo izmēru, apgalvo zinātnieks.

Pirmo reizi radījums tika pamanīts 2016. gadā, kad fosiliju mednieks Pols de la Salle pētīja Somersetas pludmales. Viņš ir vācis fosilijas 25 gadus pēc iedvesmošanās no slavenā fosilija pētnieka Stīva Etča.

Kopā ar sievu Kerolu pārmeklējot pludmali, viņš ieraudzīja to, kas izrādījās mūža atradums - pirmo zināmo šī milzu jūras rāpuļa žokļa kaulu.

Kad viņš runāja ar Dīnu Lomaksu, viņiem bija aizdomas, ka viņi varētu būt nonākuši pie liela atklājuma. Viņi savus atklājumus publicēja 2018. gadā. Bet viņi gribēja vairāk pierādījumu, lai saprastu, cik liela radība bijusi.

"Mēs turējām īkšķus, lai iegūtu vairāk atklājumu," saka Dīns. 2020. gadā tēvs un meita Džastins un Rūbija Reinoldsa 10 kilometru attālumā no krasta pie Zilā enkura atrada meklēto. 

Komanda, kā arī ģimenes locekļi turpināja meklēt otrā žokļa fragmentus - pēdējais gabals tika atrasts 2022. gadā.

Atklājums deva viņiem vairāk pierādījumu, lai novērtētu tā lielumu. Tagad viņi secinājuši, ka milzīgais dzīvnieks ir jauna ihtiozauru suga, ko viņi nosaukuši par Severnas milzu zivju ķirzaku.

Dīns kopā ar Rūbiju Reinoldsu uzrakstīja jaunāko zinātnisko rakstu un kādu dienu viņas atrasto paraugu plāno nodēvēt par Rūbiju.

Pāvila atrastais paraugs trīs gadus gadus bija novietots viņa garāžā, kamēr komanda to analizēja. Drīzumā to izliks publiskai apskatei Bristoles muzejā un mākslas galerijā.

Dīns saka, ka atklājums parāda, cik svarīgi ir amatieru fosiliju kolekcionāri.