foto: Shutterstock
Pavasara uzticamās pavadones – skābenes. Kas par tām jāzina?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 13. aprīlis, 06:31

Pavasara uzticamās pavadones – skābenes. Kas par tām jāzina?

"100 Labi Padomi"

Parastās jeb skābās skābenes (Rumex acetosa) atrodamas vai katra latvieša dārzā. Visbiežāk tām ir atvēlēta nomaļāka vieta, kur tās aug gadu no gada. Tomēr gluži novārtā šos augus atstāt nevajag, jo skābenes ir veselīgas, daudzveidīgi pagatavojamas un ļoti labi uzglabājamas.

 

Kur skābenēm patiks vislabāk?

Agrai ražai vislabākās ir dienvidu un dienvidaustrumu nokalnes, kur ātri nokūst sniegs. Vieta, kuru atvēlēsi skābenēm, jāatbrīvo no nezālēm, īpaši vārpatas. Skābenes aug dažādās augsnēs, arī skābā, bet sevišķi labi – neitrālā, mitrā, smilšmālā.

Tās patērē daudz barības vielu, tāpēc nepieciešama auglīga, labi sastrādāta augsne. Lapu augšanā īpaša nozīme ir slāpeklim – nabadzīgā zemē skābenes būs sīkas un negaršīgas. Ēnā augušam skābenēm būs ne tikai maz lapu, bet arī maz vitamīnu. Labākie skābeņu priekšaugi ir agrie kāposti, kartupeļi, burkāni, bietes, pētersīļi, salāti, spināti, dilles un redīsi.

Vislabāk augsni sagatavot un samēslot jau rudenī, bet to var darīt arī pavasarī. Pirms sēšanas pārskati, vai nav palikušas nezāles. Sēt var gan agrā pavasarī, gan vasarā, gan rudenī uz ziemu, bet, ja vēlies, lai raža ienākas vēl šogad, jāsēj, tiklīdz augsne ir atsalusi un to var apstrādāt. 

Parasti skābenes sēj rindās, atstājot starp 25–30 cm, un 2–3 cm dziļumā. Kad stādi paaugušies, izretini, lai ceri ir 7–8 centimetru attālumā cits no cita. Tad lapas augs skaistākas un ceri būs kuplāki.   

Skābenes regulāri ravē, laisti, piebaro, noknieb ziedkopas un apgriez lapas. Agri pavasarī dobi attīri no vecajām lapām, nogriez kātus un samēslo ar pilnvērtīgu minerālmēslojumu.

Pievērs uzmanību šīm šķirnēm!

Labas skābeņu šķirnes no citām atšķiras ar to, ka tās ir ļoti ražīgas, neizsalst, ilgi nepāraug, turklāt tās var gadiem audzēt nepārstādot. Starp citu, selekcionāri strādā arī pie tā, lai skābenes būtu ne vien garšīgas, bet arī dekoratīvas. Visu šo šķirņu skābeņu lapas var ēst svaigas, pievienot zupām vai citiem ēdieniem un konservēt.

‘Belleville.’ Viena no pirmajām daudzgadīgajām šķirnēm, kas izveidota audzēšanai dobēs. Ļoti ražīga vidēji agra šķirne, ko var sēt jau tad, kad gaisa temperatūra ir +6 grādi. 

‘Lyonski’. Agrīna un ražīga šķirne ar 14 cm garām, dzeltenīgi zaļām, viegli viļņainām lapām, kas ilgi nepāraug. Pēc nogriešanas ļoti ātri ataug, sezonā var ievākt vairākas ražas.
‘Spinātskābenes’. Mazprasīga, agrīna daudzgadīgo skābeņu šķirne ar lielām, spilgti zaļām lapām. Ļoti ātri aug, var novākt vairākas ražas. Ja lapas nenogriež laikus, tās kļūst cietas. Šī šķirne satur ļoti maz skābeņskābes, tāpēc to var lietot arī cilvēki, kam negaršo citas skābenes.

‘Bloodu Duck’. Daudzi nezina, ka šīs ļoti dekoratīvās skābenes ir ēdamas. Pēc garšas tās vairāk atgādina spinātus nekā skābenes, tomēr labi iederas gan salātos, gan zupās. 
Īpaša šī šķirne ir sava izskata dēļ. Šīs daudzgadīgās skābenes tiek uzskatītas par dekoratīvām, taču ir arī ēdamas. Labi aug  arī ēnainā vietā un skaisti izskatās ne tikai dārza dobē, bet arī puķu dobē un puķu podos. 

Vairāk noderīgus padomus par sēšanas darbiem pavasarī lasi jaunajā "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Sēsim un Stādīsim".