foto: Shutterstock
Piparus ir iespējams izaudzēt paša spēkiem. Kas jāzina, lai tas izdotos?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 23. marts, 06:49

Piparus ir iespējams izaudzēt paša spēkiem. Kas jāzina, lai tas izdotos?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Ar katru gadu Latvijā paplašinās aso jeb čili piparu sēklu un stādu piedāvājums – mazi, gari, zvanveida, sarkani, dzelteni, viegli asi un dedzinoši. Kā izvēlēties šķirni, lai izaudzētie pipari nebūtu tikai krāšņumaugs, bet arī apēdami? 

Izvēlies piemērotāko šķirni

Aso piparu stiprumu kopš 1912. gada mēra skovilos (SHU). Šī mērvienība tiek izteikta no nulles līdz pat septiņu ciparu skaitlim – jo skaitlis lielāks, jo asāks pipars. Tāpēc pērkot, ļoti svarīgi izvēlēties tādus, kam uz sēklu paciņas norādīts SHU daudzums. Ja tas uz izvēlētās paciņas nav minēts, noteikti izlasi aprakstu, tajā var būt norādīts – asi, ļoti asi, ekstrēmi asi. 

Ņem vērā, ka asais pipars ir īpašs arī ar to, ka pats audzētājs var ietekmēt tā asumu. Piemēram, ja pakļausi pipara stādu stresam, tas pastiprināti izdalīs kapsaicīnu – vielu, kas ir atbildīga par asumu. Stresu radīsi, ja augšanas laikā nogriezīsi dažus zarus, lapas vai pat norausi pāris negatavu pākšu. Zinātnieki uzskata – evolūcijas procesā tieši stresojot asie pipari kļuva pikanti, jo, pastiprināti ražojot kapsaicīnu, centās sevi pasargāt no apēšanas.  

Sēj agri, novāc vēlu

Lai no sēkliņas izaugtu ražojošs pipars, paiet vairāki mēneši, tāpēc marta sākums ir pēdējais laiks iesēt sēklas. Ja nokavēji, stādus nāksies pirkt pie audzētājiem. Sēkliņas sēj dēstu kastītēs, pārsedz ar plēvi vai uzliec virsū stikliņu, lai radītu siltumnīcas efektu. Pipari ir izteikti siltummīļi, tāpēc droši vari sēklu kastītes novietot uz radiatoriem. Vislabāk pipari jutīsies +25 grādu temperatūrā. Dēstu kastītes regulāri vēdini, noņemot jumtiņu, un nepieļauj sēklu iekalšanu. Kad izdīgst pirmie zaļie asni, pārliec kastītes uz gaišāku vietu. Neizvēlies aukstu palodzi, jo vēsums un mitrā augsne ne tikai palēninās augšanu, bet var veicināt puves attīstīšanos. 

Maijā, kad laiks iesilis, izstādi aso piparu stādus siltumnīcas vissiltākajā un saulainākajā vietā. Vari mēģināt asos piparus izaudzēt arī zem klajas debess. Tad gan parūpējis, lai tie augtu aizvējā un gaismā, bet karstie saules stari neapdedzinātu augu lapas. Visas augšanas laikā laisti, kad augsnes virskārta izžuvusi 3 cm dziļumā, un piebaro ar tomātiem, paprikai vai pipariem domāto komplekso mēslojumu. 

Svarīgi

Darbojoties ar un ap asajiem pipariem, rokās velc cimdus, jo šie pipari kož ne tikai mēlē, bet arī acīs un ādā.
Izmēģini kādu no šiem!

  • ‘Koral’. Ļoti dekoratīva šķirne, kas ražo 2–3 cm lielus, apaļus, sarkanus vai oranžus piparus. Ja vēlies asākus, vari ēst jau zaļus, bet gataviem asums ir ap 30 000 SHU. Šīs šķirnes piparus bieži gatavo, piepildot ar svaigo sieru un pēc tam ievietojot eļļā. 
  • ‘Habanero Orange’. Siltumnīcā stādus izstādi maijā, dārzā – jūnijā 30 cm attālumā citu no cita. Oranžie, apaļie, aptuveni 5 cm lielie pipari nobriest vēlu. Ļoti asi – 600 000 SHU.
  • ‘Trinidad Moruga Scorpion’. Ierindojas starp asākajiem pipariem pasaulē, 1 200 000 SHU, tāpēc, pirms tādus pērc, tiešām apdomā, vai atradīsi tiem pielietojumu. Aso piparu cienītāji tajos pat jūt vieglu citrona noti. Labos apstākļos stāds izaug 1,5 m garš un bagātīgi ražo zaļgandzeltenas pākstis. Starp citu, savu nosaukumu tas esot ieguvis, jo līdzinās Morugas skorpiona astei. 
  • ‘Habanero’. Vieni no populārākajiem asajiem pipariem pasaulē. Pieejamas šķirnes koši sarkanā, dzeltenā un šokolādes krāsā. Izaug aptuveni 80 cm augsti, pipari ir vidēji 5 cm gari un 3 cm plati. Šo piparu asums ir dažāds, tāpēc pirms pirkšanas rūpīgi apskati informāciju uz sēklu paciņas vai jautā stādu tirgotājam. 

Vairāk noderīgus padomus par sēšanas darbiem pavasarī lasi jaunajā "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Sēsim un Stādīsim".