foto: Shutterstock
Kā rūpēties par zālienu pavasarī, lai tas līdz vasarai atkal būtu savā labākajā formā?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 20. marts, 11:45

Kā rūpēties par zālienu pavasarī, lai tas līdz vasarai atkal būtu savā labākajā formā?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Zālienam patīk stabila ziema bez atkušņiem, ar salu un kārtīgu sniega segu. Bet kad tāda visā Latvijas teritorijā bija pēdējo reizi? Tāpēc parunāsim, kā rūpēties par zālienu pavasarī, lai tas līdz vasarai atkal būtu savā labākajā formā.

Vispirms ļauj zālienam nožūt

Pēc ziemas sniega un lietus zāliens vēl pietiekami ilgu laiku ir ļoti vārīgs. Sliktākais, ko var izdarīt, ir mesties tam virsū ar dažādiem darbarīkiem vai ļauties aktīvām nodarbēm, piemēram, ar bērniem uzspēlēt futbolu. Iespējams, zāliens izskatās sauss un zaļojošs, bet paturi prātā, ka zeme atkūst lēnām un dažu centimetru dziļumā augu saknes, visticamāk, vēl mierīgi guļ sasalušajā augsnē. Tāpēc, ja nav vēlmes pēc kāda laika ierīkot jaunu zālienu, ļauj zemei atkust un sasilt un zālienam kārtīgi pamosties no ziemas miega.

Ļoti iespējams, ka mājas ziemeļpusē no zāliena ilgi nenokūst sniegs, tāpat tas var ilgstoši saglabāties pie kokiem un krūmiem. Ņem talkā grābekli un sniegu nedaudz pairdini, lai tas kūst ātrāk! 

Vēl viena lieta, kam noder grābeklis, ir cīņa ar sniega pelējumu. To veido augsnē dzīvojoša pelējuma sēne, kas attīstās pārmērīgā mitrumā. Kad tā savairojas, zālienu pārklāj tāds kā pelēkbrūns tīkls. Lai ierobežotu slimību, rūpīgi nogrāb visu skarto zālienu. Nogrābto zāli un lapas no šādām vietām vislabāk sadedzināt vai kā citādi iznīcināt. Noteikti neliec to kompostā! Zāliens pēc kāda laika atgūsies un atkal sāks augt.

Nākamais solis zāliena sakopšanā pēc ziemas ir vertikulācija

To dara ar speciālu aparātu, tautā sauktu par aeratoru, pēc zāliena nopļaušanas. Šajā procesā augsnes virskārta tiek sagriezta vertikālā virzienā dažu centimetru dziļumā. Zālienam ar vertikulieri pārej pāri vismaz vienu reizi krusteniski, tātad no labās puses uz kreiso vai otrādi un uz priekšu un atpakaļ. Visu no zāliena izvākto sūnu, kūlu un citas atlikas rūpīgi nogrāb un iznīcini. Ja vertikulieris līdz šim nekad nav izmantots, var nākties piedzīvot pārsteigumu par to, cik daudz zālienā ir pērnās zāles un citu atlieku, kas tam traucē elpot. 

Jebkuri zāliena augi ar laiku iet bojā, kļūst mazāk skaisti un noveco, tādēļ pēc vertikulēšanas zālienu vajadzētu nedaudz piesēt. Īpaši tas attiecas uz pašlaik tik modernajām puķu pļavām. Piesēšanai vislabāk der sējmašīna. Ir nelieli modeļi, kurus var vienkārši stumt, un tie nodrošina vienmērīgu sēklas materiāla izkliedi. Ja sējmašīna nav pieejama, droši sēj ar rokām, iekaistot sēklas zemē. 

Lai zāliens skaisti zaļotu, tas noteikti ir jāpabaro ar labu mēslojumu

Izvēlies pavasarim paredzēto mēslojumu – tas nozīmē, ka tajā būs daudz slāpekļa, lai zāliens var sākt augt. Vēl labāks būs ilgas iedarbības mēslojums, kas dos zālienam nepieciešamās barības vielas vairāku mēnešu garumā. Mēslojuma izkliedēšanai labi der sējmašīna, norma 10–20 g mēslojuma uz kvadrātmetru.

Pēc piesēšanas un mēslošanas zālienu kārtīgi salaisti.

Vairāk noderīgus padomus par sēšanas darbiem pavasarī lasi jaunajā "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Sēsim un Stādīsim".