Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kurus zaļumus ziemā audzēt uz palodzes?  
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kurus zaļumus ziemā audzēt uz palodzes?  

"100 Labi Padomi"

Zaļumu un garšaugu audzēšana parasti saistās ar vasaru, dobi un siltumnīcu, tomēr ir arī tādi augi, kas teicami aug uz palodzes arī ziemā. Vislabāk tos sēt vai stādīt neitrālā kūdrā vai arī augu diedzēšanai paredzētajā substrātā. Un atceries, ka tos nevajag mēslot. 

Lapu salātus var audzēt gan salātlapām, gan mikrozaļumiem. Uz palodzes vislabāk jutīsies lapu salātu sīklapu formas, kam ir īss veģetācijas periods. Šie salāti pēc sadīgšanas pilnībā izaug 30–45 dienu laikā, bet mazās lapiņas var ēst jau ātrāk. 
Kreses ir labi zināmas puķes, kuras var izmantot arī uzturā.

Ēdamas ir visas auga daļas – lapas, ziedi, pumpuri un negatavas sēklas. Pēc garšas kreses nedaudz atgādina sinepes, jo ir patīkami pikantas. 

Cukurzirņus arī var sēt jau tagad, un pavisam drīz jau varēsi našķoties ar jaunajiem dzinumiem. Tos var ļoti labi izmantot dažādos salātos vai arī kraukšķināt vienkārši tāpat. Ļoti veselīgi un lielisks olbaltumvielu avots.

Melisa uz palodzes jutīsies labi, tāpēc zaļo lapiņu netrūks. Izmanto gan dažādos salātos, gan arī pievieno biešu un dārzeņu zupām tieši pirms ēdiena pasniegšanas.

Baziliks ir viegli audzējams garšaugs, ko, prātīgi galotņojot, podiņā uz palodzes var audzēt no rudens līdz pat pavasarim.  
Dilles un raudeni arī vari sēt jau tagad. Lūkojies pēc agrajām šķirnēm, jo tās augs ātrāk uz zaļumiem ilgi nevajadzēs gaidīt.