foto: Dusan Zidar/Scanpix
Olīveļļas krāpniecība: Kā atpazīt viltotu "extra virgin" olīveļļu?
Olīveļļa.
Garšīgi
2024. gada 16. janvāris, 05:30

Olīveļļas krāpniecība: Kā atpazīt viltotu "extra virgin" olīveļļu?

Jauns.lv

Olīveļļas trūkums un strauji augošās cenas ir radījušas perfektu augsni krāpnieciskiem ražotājiem. Ja mūsdienās pasūtiet augstākā labuma olīveļļu, labāk rūpīgi pārbaudīt etiķeti.

Eiropola dati liecina, ka viltotas olīveļļas pārdošana ir kļuvusi par "izplatītu praksi". Brīdinājums tika izteikts pēc tam, kad novembrī koordinētos reidos Itālijā un Spānijā iestādes konfiscēja 260 000 litru viltota produkta. Nepilnus divus mēnešus vēlāk tāda paša iemesla dēļ tika izmeklēti aptuveni piecdesmit restorāni Romā, izraisot jaunu satraukumu.

Kā noteikt, vai olīveļļa ir autentiska?

Daži krāpnieki aizstāj vērtīgo "šķidro zeltu" ar daudz lētāku sēklu eļļu.

Sēklu eļļa ir caurspīdīga, tāpēc to iekrāso ar hlorofilu, lai piešķirtu zaļu nokrāsu, un izmanto karotinoīdus, lai iegūtu dzeltenas īpašības. Tas rada olīveļļai līdzīgu krāsu. 

Tomēr, pat ja tās izskatās līdzīgi, saglabājas lielas atšķirības.

Sēklu eļļai nav garšas vai smaržas, savukārt "olīveļļa nekad nav bez garšas. Tā var būt vairāk vai mazāk salda, rūgta vai pikanta, bet nekad nebūs bez garšas," Euronews stāsta pārtikas zinātnes profesors Mauricio Servili.

"Ikviens, kurš vismaz pāris reižu ir mēģinājis olīveļļu, spēs pamanīt atšķirību. Tieši polifenoli tai piešķir īpašo garšu."

Krāpšanu var būt nedaudz grūtāk pamanīt, ja sēklu eļļa tiek sajaukta ar īstu olīveļļu.

Šādos gadījumos "vienkārša analīze var atklāt krāpšanu. Piemēram, taukskābju sastāva tests vai sterīnu sastāvs, kā arī spektrofotometriskās konstantes," saka profesors Servili.

Dažās valstīs šāda veida maisījumu pārdošana faktiski ir legāla, taču uz etiķetes skaidri jānorāda olīveļļas daudzums pudelē, un produktu nedrīkst saukt par "olīveļļu".

Citi krāpnieki izmanto olīveļļas un "lampu eļļas" maisījumu, ko tā sauc tāpēc, ka to vēsturiski izmantoja kā degvielu eļļas lampās. Tā ir zemākas kvalitātes olīveļļa, kas nav piemērota lietošanai pārtikā tās lielā skābuma dēļ.

Skati olīveļļu "pēc cepures"

Pērkot vai pasūtot augstākā labuma olīveļļu, vienmēr pārbaudiet informāciju uz pudeles.

Pārliecinieties, vai ir norādīts ražas novākšanas datums un vieta, pārbaudiet, vai varat skenēt QR kodu, lai izsekotu ražošanas ķēdei, un meklējiet trešo pušu sertificētāju, testētāju vai konsorcija zīmogus, piemēram, DOP vai IGP.

"Progresīvākie eļļas konsorciji izsekojamībai izmanto blokķēdes sistēmas," saka Itālijas olīveļļas ražotāja Sabina Petruči. Taču viņa piebilst, ka ar pārbaudēm nekad nav gana un patērētāji būtu vairāk jāinformē par šādu izsekojamības rīku esamību.

"Ideāla vētra" olīveļļas tirgū

Strauji izplatās viltotas olīveļļas shēmas, jo pasaulē tās ļoti trūkst. "Pēdējo pāris gadu laikā ražošana ir sabrukusi," saka Servili. "Tikai 2023. gadā mēs zaudējām 20% līdz 25% no pasaules olīvas."

Galvenais vaininieks ir ārkārtējais sausums Vidusjūras reģionā, kurā saražo gandrīz 90% no pasaules augstākā labuma olīveļļas produkcijas.

"Spānija, Grieķija, Itālija, Tunisija... tās visas cieta. Un šis gads varētu būt vēl sliktāks. Ūdens resursi ir ārkārtīgi izsīkuši."