Ko iesākt ar izdegušo sveču galiem? Nemet tos ārā!
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Ko iesākt ar izdegušo sveču galiem? Nemet tos ārā!

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Tumšajos mēnešos daudz dedzinām sveces, lai radītu gaismu, bet, ko iesākt ar izdegušo sveču galiem? Liet jaunas sveces! 

Protams, visu nepieciešamo sveču liešanai var nopirkt veikalā – parafīnu, degļus, krāsvielas, formas un smaržvielas. Bet var iztikt ar to, kas ir mājās. 

Sveču liešanas rituālam jāatvēlē liela daļa dienas, jo darbs prasa laiku un pacietību.

Kas noder sveču liešanai 

  • Parafīnu, vaska lodītes un gēlu var iegādāties gan hobijlietu un mākslas preču veikalos, gan aptiekās. Tos var nopirkt dažādos iesaiņojumos un tie maksā diezgan dārgi, lētas nav arī dažādās plastmasas formas. Vēl vajag degļa diegu, ko pārdod pa metriem vai jau ar metāla veidni galā. Nopikt var arī daudzveidīgas speciālās krāsas sveču iekrāsošanai. 
  • Bet var iztikt arī ar mājās atrodamām lietām. Liešanai izmanto sveču atlikumus, parafīna iekrāsošanai – vaska krītiņus un pārtikas krāsvielas. Krāsošanai der arī citas krāsas, kuras šķīst taukos, – lūpu krāsošanai vai gleznošanai domātās. Arī degļus var uzpīt no diegiem. 
  • Par formiņām lieliski noder plastmasas pudeles, glāzītes, sulu trauciņi, stikla burciņas un vintāžas porcelāna krūzītes. Var izmantot arī šampūnu pudeles, krēmu bundžiņas, cepamās formiņas un slapjas smiltis neparastu formu veidošanai. Stilīgas sveces var izliet kokakolas stikla pudelītēs, kokosrieksta vai valrieksta čaumalā, gliemežvākos un pat tādā prozaiskā priekšmetā kā tualetes papīra vai dvieļu kartona serde. 
  • Smaržai un dizainam parafīnam vari pievienot arī dažādus augus un garšvielas – malto kanēli vai kafiju, magones, maltas krustnagliņas, kaltētas apelsīna vai citrona šķēlītes, lauru lapas, rožlapas u. tml. 

Dari tā: karsto parafīnu salej starp augiem tā, lai nepaliek tukšumi, lai blīvi aizpildās visa telpa. 

  • Vari pievienot ēteriskās eļļas, tikai uzmanies ar dozēšanu!
  • Neaizmirsti par kociņiem dakts gala uztīšanai!

Īsa pamācība sveču liešanā 

  • Organizē darba vidi – apklāj galdu ar vaskadrānu, lai var droši pilināt un bērt.
  • Saliec pa rokai sveču liešanai nepieciešamo –parafīnu, katliņus, trauciņus – formiņas, degli, klāt liekamās vielas un krāsvielas.
  • Uzliec uz plīts lielāku katlu ūdens peldei un katliņu (ar snīpīti) – parafīna kausēšanai. Parocīgas ir arī skārda bundžas, kurām pašam jāizveido snīpītis. 
  • Sašķiro pēc krāsas un sasmalcini mazākos gabaliņos sveču galus. Parafīna (stearīnam – augstāka) kušanas temperatūra ir 50–70 °C, tāpēc tas jākarsē pavisam īsu brīdi. Lai darba procesā parafīns nesacietētu, tas visu laiku jātur vienmērīgā ūdens peldē – materiāls ilgāk uztur karstumu un neatdziest. Tāpēc vieglāk strādāt ar elektrisko plītiņu, kas ieslēgta mazākajā režīmā, bet izmantot var arī citu plīti. 
  • Sagatavo formas – ieliec daktis veidnēs, galu aptin ap kociņu un piefiksē ar gumiju. 
  • Tiklīdz parafīns izkūst, ber tam klāt paredzēto krāsvielu un kārtīgi izšķīdini, tad lej sagatavotajā veidnē, pieturot kociņos iestiprināto dakti. Sveces degli jāmēģina novietot sveces centrā! 
  • Tā kā parafīns ātri sacietē, visu paredzēto daudzumu izlej uzreiz. Ja veido daudzkārtainu sveci, pagaidi, kamēr katra kārta sacietē. 
  • Ja vēlies jaukt krāsas, katliņā vienlaikus vari sildīt vairākus trauciņus. 
  • Kad parafīnu ielej, veidni uzreiz var likt dzesēt aukstā ūdenī, bet var arī atstāt sacietēt lēnām. Visātrāk parafīns sacietē sniegā, bet svece var saplaisāt. 
  • Neliela svece sacietē apmēram stundā. Kad tā stingra, izņem kociņus un nogriez degli. Degļa garumam, dedzinot sveci, jābūt 1,5–2 centimetriem.
  • Lai sveci izņemtu, (tās, kuras ir veidnē, nevis skaistajā trauciņā vai čaumalā) atgriez pudeli, kārbiņu vai kartonu un izlobi sveci ārā. 

Vai zini?

Sveču liešanai vari izmantot parafīnu, stearīnu (ekoloģiski tīrs produkts, iegūts no dabīgās palmu eļļas), sojas un bišu vasku.
Stearīna sveces izdodas ar gludu, nedaudz matētu un spīdīgu virsmu, bet uz malas varbūt nelieli robi vai mazi defekti.
Vaska sveces ir nelīdzenākas, grubuļainākas.