foto: Shutterstock
Augi, kurus nekad nevajadzētu turēt mājās
Noderīgi ikdienā
2023. gada 1. decembris, 06:02

Augi, kurus nekad nevajadzētu turēt mājās

Jauns.lv

Izvēloties augus savam dārzam vai mājai, ko parasti paturiet prātā? Vai jūs tos izvēlaties, pamatojoties uz augu izskatu vai funkcijām? Pēc izmēra vai krāsas? Neatkarīgi no tā, kā jūs izvēlaties telpaugus, jums vajadzētu uzmanīties no kaitīgiem augiem, kurus nevajadzētu turēt mājās vai vismaz ne guļamistabā. 

Visbīstamākie augi, kas nav piemēroti turēšanai mājās:

1. Lilijas

foto: Shutterstock

Krāšņs un aromātisks augs, kuru izdodas ieaudzēt un uzplaucēt arī plašākās telpās. Intensīvā smarža var izraisīt migrēnu, savukārt diennakts tumšajā laikā šis augs patērē daudz skābekļa un izdala ogļskābo gāzi. Tas nozīmē, ka telpā gulošajiem var sākt sāpēt galva tāpēc, ka smadzenēm trūkst skābekļa. 

2. Istabas paparde

foto: Shutterstock

Tāpat kā lilijas, arī šis augs naktī patērē ļoti daudz skābekļa, tāpēc telpās, kurās guļ cilvēki, to audzēt nevajadzētu.

3. Ģerānijas jeb pelargonijas

foto: Shutterstock

Pārmērīgā devā specifiskais pelargoniju aromāts var izraisīt galvassāpes un citus netīkamus simptomus, bet mazā devā atslābina. Var parādīties arī nelabas dūšas pazīmes un alerģiskas izpausmes, piemēram, elpošanas grūtības un klepus. Savukārt gaistošās ēteriskās eļļas pelargonijas un blakus esošos augus daļēji pasargā no kaitēkļiem.

4. Monstera

foto: Shutterstock

Vēl pirms 10 - 15 gadiem lielās krāšņās lapas rotāja daudzas sabiedriskās telpas. Monstera tur labi auga un izskatījās patiešām lieliski. Augam ir pietiekoši daudz labu īpašību - tas attīra gaisu. Galvas sāpes šis augs neizraisa, bet der zināt, ka tā lapu pienainā sula ir ļoti kairinoša. Ja suns, kaķis vai bērns to nejauši norīs, var sākties visai nopietna saindēšanās.

5. Parastā jeb angļu efeja

foto: Shutterstock

Augs izskatās tiešām skaisti, ja tiek audzēts uz režģa, vai vietās, kur var nokarāties uz leju. Tas attīra arī gaisu, bet iemesls, kāpēc tomēr vajadzētu izvairīties no tā turēšanas mājās – augs ir indīgs gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem. Efejas izraisa ādas kairinājumu, un, ja tās apēdat, tās var būt ļoti toksiskas.

6. Alveja

foto: Shutterstock

Augs ir ļoti noderīgs cilvēkiem, jo veselības veicināšanai var izmantot gan tā želeju, gan sulu, taču augs ir toksisks mājdzīvniekiem. Ja tā apēsta, mājdzīvniekam var sākties gremošanas traucējumi un krampji vēderā.

7. Dīfenbahija

foto: Shutterstock

Vizuāli skaists augs ar sulīgām, raibām lapām, turklāt viegli kopjams, taču ar ļoti indīgu sulu. Dīfenbahija ir izturīgs tropu augs, kuram pietiek vien ar mērenu aplaistīšanu, taču kopšanai labāk rokās vilkt cimdus. Auga sula ir tik spēcīga, ka var apdedzināt rokas, taču, ja tā nokļuvusi mutē, var rasties elpošanas un rīšanas grūtības, dedzināšanas sajūta, mēles pietūkums, kas var novest pie runas spēju zaudēšanas uz vairākām dienām. 

8. Zāmija

foto: Shutterstock

Zāmija (Zamioculcas zamiifolia), ko nereti dēvē arī par afrikāņu palmu un laimes palmu, ir tik izturīgs, pieticīgs, pacietīgs un viegli kopjams istabaugs, ka to grūti piebeigt pat visneprasmīgākajam audzētājam. Zāmija ir cēlusies no Austrumāfrikas un par iecienītu istabas puķi Eiropā kļuvusi pēdējo pāris desmit gadu laikā. Pēc izskata un formas tā atgādina vairākus kopā saliktus palmu zarus.

Vienlaikus augs ir arī bīstams, it sevišķi, ja mājās mīt mazi bērni. Indīgas ir pilnīgi visas auga daļas. Auga košļāšanas vai norīšanas gadījumā var rasties tūlītējas sāpes vai dedzinošu sajūtu un lūpu, mutes, mēles un rīkles pietūkumu.

Vairāk praktiskus padomus par telpaugu kopšanu un citiem jautājumiem atradīsi "100 labi padomi" speciālizlaidumā: